Wysłany: Nie Mar 12, 2006 11:20 pm Obiektyw uniwersalny do 20d!
Jestem przed zakupem 20d Canona i przed wyborem obiektywu. Z moich poszukiwań najbliższy jest Sigma 24-70/2.8 EX. Oczywiście zastanawiałem sie nad Canonami L, ale po zakupie body moje możliwości finansowe znacznie zmaleją, a nie chcę kupować budżetowych szkieł, żeby za pół roku je zmieniać. Nie ukrywam, że myślałem o dłuższym zoom'ie, ale odbyłoby sie to kosztem światła i jakości. Niestety słyszałem, że Sigmy nie najlepiej współpracują z 20d. Proszę o pomoc.
eob [Usunięty]
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 1:10 am
Rozumiem Twoj dylemat, ale mimo wszystko radze wybrac Canona. Sigma jest niezlym wyborem dla ludzi na cienkim budzecie, ale nie moze sie rownac jakoscia (i kompatybilnoscia) z obiektywami Canona. Na dluzsza mete, nawet obiektyw Canona o mniejszej jasnosci niz powyzej opisana Sigma da Ci wiecej satysfakcji i bedzie kosztowac mniej wiecej tyle samo.
witam,
czy mozecie mi napisac cos o kitowym obiektywie z 20D - EFS 18-55? daje rade, czy nie ma sensu go w ogole brac, tylko lepiej sama puszke, a obiektyw oddzielnie? Mam waski budzet, a 20D da sie znalezc gdzieniegdzie w rozsadnej cenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum