Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 8:28 pm Kodak Z712 IS - problem z akumulatorami
Posiadam Kodaka Z712 IS, jestem z jego zdjęć bardzo zadowolony jak na taki podręczny aparat.
Dokupiłem sobie do niego 2 akumulatory zastępcze Klic-8000 3500mAh LiLion i ładowarkę do nich, także noname "Travel Charger 4,2V(8,4V) - 650mAh". Zdjęcia robiłem nim "sezonowo", tzn. na wyjazdach, akumulatory starczały na długo. Chciałem odkurzyć aparat po zimie, jednak okazuje się że są problemy. Jeden z akumulatorów od razu po włożeniu pokazuje migającą ikonę akumulatora (potrafi się wyłączyć z nieschowanym obiektywem), drugi pozwala na dokonanie tylko kilku zdjęć - maksymalnie kilkunastu zdjęć, następnie się wyłącza. Próbowałem wielokrotnie ładować - dioda po kilkunastu minutach zmienia się z czerwonej na zieloną. Po pomiarze multimetrem naładowany akumulator ma prawie 4,1V. Po wyłączeniu w się aparatu z powodu systemowego komunikatu niskiego napięcia nieznacznie mniej. Rozładowałem akumulator przy pomocy żarówki do 0, a następnie ładowałem, po mniej więcej pół godzinie, może szybciej dioda na ładowarce zmieniła kolor na żółty, szybko później na zielony. Multimeter po takim czasie ładowania pokazuje 4,05V. A może sądzicie że to problem ładowarki, która zbyt szybko rozłącza ładowanie?
Będę wdzięczy za pomoc czy mógłbym zrobić coś z zestawem zasilania który mam. Akumulatory i ładowarka działały wcześniej świetnie, kilka razy zostały naładowane i rozładowane, aparat zrobił sporo zdjęć. Problem zrobił się w momencie kiedy chciałem użyć go ponownie po kilkumiesięcznym porzuceniu. Ilościowo absolutnie nie uważam, żeby się już akumulatory wysłużyły.
Mam jeszcze przy okazji pytanie związane z zaistniałą sytuacją o "przełącznik", który przesuwa się w gnieździe akumulatora przy wsuwaniu "podwójnego" akumulatora. Przy wkładaniu R6-tek zostaje w miejscu. Czy daje on sygnał dla aparatu, że powinien on wyłączyć się przy wyższym woltażu niż w przypadku baterii r6? Zastanawiam się czy gdybym nie "przepiłował" w moim zastępczym akumulatorze elementu odpowiedzialnego za takie rozpoznawanie i przełożył jednego bieguna z pozycji środkowej na taką, jaka jest w paluszku, czy to nie rozwiązałoby w jakiś sposób mojego problemu? Mam wrażenie, że kiedyś znalazłem w menu możliwość ustawienia co jest źródłem energii - czy baterie czy akumulator, ale teraz za nic nie mogę tego znaleźć - chyba że pomyliłem aparaty albo ta opcja była dostępna jedynie na bateriach r6.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc, chciałbym przy tych pięknych wiosennych dniach popstrykać trochę fotek, a mam z tym problem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum