Aparaty cyfrowe instrukcje obsługi kamery cyfrowe forum fotograficzne
 Aparaty cyfrowe  Galeria    Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
yerzu - 2 nowa z Zawiercia - 20.V.2009
Autor Wiadomość
Adamson 
Rozkręca się

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 7:12 am   

zywczok6 napisał/a:

ale w 73 nei podoba mi sie ze na sciane wkleiles jakies budynki itp-niby dobicie czy cos

wlasnie to dodaje uroku tej fotce :)

arosek22
Początkujący

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 9:05 am   

Od jakiegoś czasu przyglądam się pracom Yerza, widzę jak się rozwija i jestem pełen podziwu.
nie mniej jednak przychodzi mi na mysl jedna refleksja: o ile zdjęcia gór o poranku, z fantastycznie uchwyconym światłem są dla mnie "mistrzostwem świata", o tyle propozycje śląskie coraz mniej do mnie przemawiają.
Powód jest prosty - jak dla mnie za dużo tam twórczości własnej, a za mało samego zdjęcia.
Mógłbym pokusić się o stwierdzenie, że jako twór artystyczny, bardzo do mnie trafia - jako forma fotografii już niekoniecznie.

Pozdrawiam

yerzu 
Uzależniony!

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 1:14 pm   

slon, gulasz, greenshadow, zywczok6, Adamson, arosek22 - miło mi że wpadliście do mojego wątku :)

slon - powiem że klimat tych podwórek jest nie mniej mroczny niż ten na tych fotografiach. Jednak nie spotkaliśmy się jeszcze ze złymi reakcjami miejscowych - jedynie kilka razy gdzie np w podwórku mieściła się siedziba jakiejś firmy to było wielkie halo i dzwonienie po policje :) Ale faktyczni miejscowi po uświadomieniu że nie jesteśmy Panami/Paniami od pomiarów i remontów ;) robią się bardzo mili i uczynni.

zywczok6 - to odbicie to cały sens zdjęcia - obraz w obrazie. Czemu Ci sie nie podoba ? Niżej napisałem kilka słów o tego typu zdjęciach - i to wklejenie też jest elementem symbolicznym.

arosek22 - powiem Ci tak te pejzaże nigdy w życiu nie znajdą się w przyzwoitej galerii sztuki bo to są po prostu zdjęcia (które zresztą bardzo lubię robić ). Natomiast seria in minor to już troszeczkę inna sprawa. Udaję się nam ją pokazywać w galeriach nawet nie koniecznie się o to starając.

arosek22 napisał/a:
Powód jest prosty - jak dla mnie za dużo tam twórczości własnej, a za mało samego zdjęcia.

Zeby odpowiedzieć Ci na ten zarzut posłużę się tekstem mojego kolegi Mietka Wielomskiego bo sam nic mądrzejszego nie napiszę. Ten tekst traktuje o spojrzeniu na ten typ fotografii. Bo np gumiści robili zdjęcia czy już coś innego ?

"
Emil Zola kiedyś napisał: "Obraz - jest to fragment natury, widziany przez temperament twórcy...".
Zachodzi tu zatem dwoisty związek sztuki ze światem:
- zawiera ona oczywiste związki z kształtami plastycznymi samej natury
- jest ona przesycona osobowością twórcy, jego wrażliwością na piękno, nosi piętno jego umysłowości i ducha kultury, z którą się utożsamia.

Jak twierdził Platon " ... żyję w przeświadczeniu iż sztuka, która zbliża się do ideału piękna obiektywnego, może wywierać wpływ na człowieka i kształtować go zgodnie z ideałami estetycznego piękna i moralnego dobra. Ich urzeczywistnieniem jest przeżywanie sztuki w nastroju harmonii, łagodności i uspokojenia, swoistej przyjemności". Sztuka ma zatem wywoływać rozkosz estetyczną poprzez tworzenie efektów złudzenia w wprowadzaniu w świat quasi prawdziwy gdzie dominuje troska o przyjemność widza. Nie znaczy to oczywiście, że sztuka to nadzwyczaj realistycznie przedstawione piękne fragmenty czy wycinki rzeczywistości ale wręcz coś przeciwnego.

Sztuka to jak we wstępie – twórcza interpretacja fragmentu natury, który w ten czy inny sposób poruszył artystę czy stał się jego natchnieniem. Przez wieki ideał piękna obiektywnego zmieniał się na subiektywny, ewoluował i stąd dzisiejsze jego pojęcie jest cokolwiek inne niż wtedy gdy Platon pisał powyżej przytoczone słowa. Przykład? Turpizm jako jeden z elementów piękna inaczej, symbolizm czy surrealizm … Te ideały piękna w ich ujęciu ekscytują nie mniej współczesnego odbiorcę niż antyczno – klasyczne w czasach Platona. Zmieniły się czasy, zmieniła się sztuka … Ale trzeba pamiętać jakże znamienne słowa, która Tadeusz Wański ponad 70 lat temu napisał o fotografii bo ona nas najbardziej interesuje:
„ Fotografia jest sztuką na wskroś realistyczną i niechętna wszelkim koncepcjom abstrakcyjnym i formalistycznym. Tak ujęta fotografia słusznie zyskuje sobie miano fotografiki, jako odrębny dział sztuki plastycznej. Sztukę tę tworzy artysta, dla którego soczewka jest takim samym narzędziem twórczej pracy jak pędzel dla malarza lub kredka dla grafika. On przekazuje obrazowi swoje osobiste przeżycia, on nadaje mu indywidualny styl i charakter.
Niezwykle ważną cechą fotografii jest jej emocjonalność; statyczny obraz musi być ze swej natury bardziej wymowny jeśli ma przyciągnąć uwagę. Na zdjęciu wszystkie elementy muszą współgrać ze sobą i być tak dobrane, aby niosły ze sobą jak największy ładunek emocjonalny – pomaga w tym nie tylko sam temat ale i wewnętrzna organizacja obrazu. Rzetelna kompozycja obrazu fotograficznego jest wynikiem subiektywnego rozpoznania motywu, kształtowania przestrzeni i światłocienia, umiejętności uchwycenia wycinków obrazowych w rzeczywistości i wykorzystania szczytowego momentu napięcia motywu. Aczkolwiek są to rzeczy indywidualne, których nie da się ująć w formułę matematyczną, to jednak istnieją pewne prawidła kompozycyjne, które ogólnie obowiązują. „

I tak właśnie w największym skrócie działa piktorializm, którego jestem nieodrodnym synem … "

I może fragment mojego tekstu o symboliźmie w fotografii :

Symbolizm był jednym z nurtów malarstwa, zwłaszcza ostatnich dwudziestu lat 19stego stulecia. Reprezentowany międzyinnymi przez Marc’a Chagall’a, John’a Martina, Caspara Davida Friedrich’a.

Opiera się na symbolu czyli motywie który prócz własnego posiada jeszcze znaczenie przenośne. Symbol budzi pewne skojarzenia, wyraża stan duszy ,przedstawia pewne idealne pojęcie , mówi cos czego nie można powiedzieć dosłownie. Symbol jest obrazem, którego działanie polega na, z pozoru niewyczerpanym bogactwie elementów treściowych. Nigdy nie nazywa rzeczy wprost , stara się ukrywać pewne cechy przedmiotu a odkrywać inne. Fotografia symboliczna pozostaje zagadkowa – widz który pragnie ją rozwikłać musi kierować się zarówno wiedzą jak i intuicją ponieważ symbolizowany motyw pojawia się w przeróżnych związkach racjonalnych jak i w irracjonalnym kontekście myślowym.

W naszych pracach czerpiemy zarówno z dorobku wybitnych malarzy jak i z prac najwybitniejszych fotografów piktorialnych. Edward Steinchen którego cenimy za wybitne wyczucie formy, które pozwalało mu deformować strukturę obrazu fotografowanego. Celowe a wręcz ostentacyjne zacieranie naturalnej gadatliwości fotografowanej sceny. Steichen zaczynał jako malarz i jego zafascynowanie malarskim aspektem piktorializmu jest bardzo widoczne. Trzeba wspomnieć Roberta Demachy jako przeciwnika traktowania fotografii jako zwykłego rejestrowania rzeczywistości, który także sprzeciwiał się zwolennikom suchych technik piktorialnych w fotografii artystycznej. Trzeba wspomnieć o Oskarze i Teodorze Hoffmeister z Hamburga za wszech obecny symbolizm w ich pracach jak i o wielu innych fotografach z europejskiego kręgu piktorializmu skupionych wokół amerykańskiego pisma „Camera Work”

Co nas pociąga w ich pracach?

Z jednej strony to co w nich najbardziej widoczne i wyczuwalne: atmosfera niezwykłej zmysłowości tych prac oczywiście nie mowa tu o erotycznej zmysłowości, ale raczej ich niesłychanie gęstości i głębokości emocjonalnej. Stworzone przez nich dzieła wciąż mimo upływu około 100 lat przemawiają swym pięknem - szczególnym pięknem. Ono jest niesłychanie dekadenckie, często wręcz chore oddziałujące z niesłychana siła. Trzeba pamiętać, kiedy powstawały - wiele z nich, mimo iż kalendarzowo przynależy do naszego wieku tak naprawdę z ducha reprezentuje jeszcze 19-ste stulecie. Jest w tych fotografiach uroda, bije od nich wielka siła... i rozpacz.

Dlaczego czerpiemy z dokonań symbolistów?

Zacytuję może Emil’a Zolę który kiedyś napisał: "Obraz - jest to fragment natury, widziany
przez temperament twórcy...".

Zatem zwróćmy uwagę na to że fotografia to nie tylko związek z plastycznymi kształtami samej natury ale i nasycenie obrazu emocjami oraz wrażliwościa na piękno samego Twórcy która nosi na sobie piętno jego umysłowości i ducha kultury z którą się utożsamia. Jak więc inaczej wyrazić swoje emocje niż poprzez użycie symboliki ? Nie chcemy by fotografia była widziana „jak by z okna” i była wycinkiem natury rzeczywistości. Powinna przedstawiać wydarzenia odbywające się wciąż od nowa w zetknięciu się widza z obrazem. Jak postulował Caspar David Friedrich :”malarz powinien malować nie tylko to, co przed sobą widzi, lecz i to, co widzi w sobie. Jeśli nic w sobie nie widzi, to niechże poniecha też malowania tego, co widzi przed sobą. Tworzymy więc według zasady „zamknij oko cielesne, ażebyś obraz swój zobaczył najpierw okiem ducha. Potem wydobądź na światło dzienne to, coś zobaczył we wnętrzu, ażeby mogło to oddziaływać z zewnątrz na wnętrze”.

Nasze emocje na pracach tu przedstawionych podkreślany na kilka sposobów. Ogromną rolę odgrywają tutaj czernie oraz biele. Jako elementy kontrastowe nadające swoisty niepokój oraz podkreślające dramatyzm fotografowanych scen. Nie mniej ważnym elementem jest kolor. Używanie zimnych oraz przygaszonych barw wiąże się z efektem przemijania oraz jest nawiązaniem do turpizmu. Triumfująca brzydota jest swoistą afirmacją upadku oraz śmierci cywilizacji 21 wieku. Podkreślamy to budując klaustrofobiczne przestrzenia pokazujące marginalną rolę człowieka w tym zamkniętym świecie. Często pojawiające się schody wiodące do nikąd świadczą o odcięciu i beznadziei dalszego losu. Uchylone drzwi symbolizujące tajemnicę oraz melancholię Okna nie prezentują klasycznego elementu symbolicznego mówiącego o przestrzeni oraz spojrzeniu na świat. Okna są elementem zamknięcia oraz pustki – nie dają możliwości wyjścia. Przedstawione na fotografiach cmentarze nie są swoistą skarbnicą pamięci o człowieku - czym są każdy z nas widzi.
Bramy do nikąd – odcinające ostatki promieni światła. Światłą ciepłego symbolizującego nadziję oraz życie, którego na naszych fotografiach nie ma.

To powinno Ci dokładnie zobrazować moje podejście do tematu. Czy ja dalej uważam że jest to fotografia ? TAK tak uważam - robię zdjęcie do niego dokładam mój ładunek emocjonalny związany z danym miejscem , czasem , nastrojem. I takie fotografie , fotografiki zwał jak zwał tutaj pokazuję.

Nie jestem purystą fotograficznym i nie mówię że fotoszop jest be. Jedyną dziedziną fotografii w której nie uznaję ps'a jest reportaż - może nie tyle nawet ps'a co maniupulacji obrazem - fotomontarzem. Bo poprawienie krzywych czy poziomów to na dzisiaj standard.

Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony przez yerzu Czw Gru 11, 2008 1:23 pm, w całości zmieniany 1 raz  

luke48 
Fotomaniak

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 1:19 pm   

Kurczę... znajdę chwilę po pracy to poczytam :grin:

arosek22
Początkujący

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 3:01 pm   

Dzięki za wyjaśnienia i przedstawienie twojego punktu widzenia do własnej twórczości, a co za tym idzie pewnej ideologii. :wink:

Nie zmienia to jednak mojego podejścia i nie wpływa w żaden sposób na opinię, którą wyraziłem.

Szkoda, że zdjęcia pejzaży, które robisz, maja marne szanse by zaistnieć na "salonach", bo uchwycenie takich momentów i przedstawienie w ten sposób nie jest proste i powinno być docenione.
Co do różnic jakie nasuwają mi się pomiędzy widokami, a twórczością śląską (tak sobie ja nazwałem i mam nadzieję, że Cie to nie uraża - sam z reszta wychowałem się na Gliwickich podwórkach więc wiem jak to wygląda w realu :grin: ):

- rozgraniczam fotografie w czystej formie, która można wspomóc delikatnymi zabiegami kosmetycznymi, by ukazać to czego sprzęt, którym fotografujemy nie jest w stanie odzwierciedlić w pełnej krasie
- a prace, które na fotografii bazują, stwarzające ich autorom możliwość ukazania własnych uczuć i wizji.

Obie formy do mnie przemawiają ale każda w inny sposób - to tez napisałem w poprzednim poście.

W związku z powyższym o ile Twoje prace pejzażowe można oceniać pod kontem poprawności kunsztu fotograficznego, dokładając do tego własne odczucia estetyczne, o tyle na te drugie patrze jedynie z punktu widzenia Twojego wkładu pracy w programie graficznym oraz przesłania, które za danym obrazem idą.

Pamiętam "zdjęcie" twojego autorstwa ukazujące budynek przy skręcającej drodze (chyba klasztor), które przykuło moją uwagę i podobało mi się bardzo. Poprosiłem wtedy, żebyś pokazał mi oryginał bez obróbki - moje odczucia wtedy były jednoznaczne - pierwowzór to pstryk, który nie zwróciłby mojej uwagi (na szczęście twoją zwrócił i potrafiłeś w odpowiedni sposób to pokazać), natomiast efekt końcowy to zupełnie inna bajka :wink:

Reasumując - z przyjemnością patrzę na twoje prace, bywaja one czasem lepsze czasem gorsze, a czasem wybitne ale zawsze utrzymują ponadprzeciętny poziom.
Moja wypowiedź nie miała na celu krytykowania, a jeżeli już to była to krytyka pozytywna.

pozdrawiam

romek
Początkujący

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 9:08 pm   

Się wywodowo zrobiło, a ja tylko chciałem skromnie dodać, że kolejne bardzo przednie prace.

zywczok6 
Uzależniony!

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 10:23 pm   

yerzu o ile uznaje zmiane rzeczywistosci na zasadzie zmieny kolorów itp... to jakoś takiej ingerencji nie rozumiem nie ogarniam jeszcze
po prostu mysle ze bez tego by było bardziej realistycznie i równie fajnie
+ 430 EXII
+ 18-55 IS
+ notoryczny brak czasu

yerzu 
Uzależniony!

Wysłany: Czw Sty 15, 2009 12:32 pm   

arosek22 - ja Twojej wypowiedzi nie przyjąłem krytycznie tylko chciałem napisać po co to robię. Co mną kieruje i jaki to ma cel. Nie używam tego PSa tylko po to żeby zmienić fotę bo będzie ładniejsza ;) Tylko żęby dodać jej ładunek emocjonalny który mną kieruję jak robię daną fotę.

romek - Dzięki

zywczok6 - może bez ingerencji było by fajnie może nie. Jedno wiem na pewno nie było by tak jak chcę to pokazać. Nie było by elementów własnych był by to dokument a tak to mam nadzieję że jest coś więcej. Za dokumentalistę się nie uważam.

Zapodam kolejną fotę :

75.Nowy Sącz

Zapraszam

luke48 
Fotomaniak

Wysłany: Czw Sty 15, 2009 12:48 pm   

Raz, ta balustrada fajnie się kręci ale trochę kiepsko jej po środku
dwa, światło trochę przekłamane wyszło, trochę płasko się zrobiło po tych smugach wychodzących z balustrady.. Ciekaw jestem jak je wydowbywasz :roll:
Na pierwszy rzut oka miło i przyjemnie przy następnych wejrzeniach pojawiają się uwagi, tak to odbieram :smile:

gulasz 
Uzależniony!

Wysłany: Czw Sty 15, 2009 12:53 pm   

luke48 napisał/a:
ta balustrada fajnie się kręci ale trochę kiepsko jej po środku

zależy co kto uważa pod pojęciem na środku
dla mnie ona jest właśnie idealnie pokazana
przechodzi (tak jakby od 2/3 do 1/3 kadru :mrgreen: )
ale mniejsza z tym
mi się kadrowo podoba bardzo
i ogólnie całość bardzo na tak jak dla mnie :mrgreen:

yerzu 
Uzależniony!

Wysłany: Pon Sty 19, 2009 2:06 pm   

luke48,gulasz - Dzieki za wizytę :)

Chamiel 
Początkujący

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 6:17 pm   

To może i ja wtrące swoje trzy grosze i, żeby się nie rozdrabniać, potraktuję sprawę "całościowo". yerzu, jesteś dla mnie ABSOLUTNYM MISTRZEM NASTROJU. Oglądałem i oglądam Twoje prace z ogromną przyjemnością i powiem szczerze - chciałbym choć w drobnej części robić to tak dobrze jak Ty to robisz. Przecież wielokrotnie tematem dla Ciebie są stare budynki, bramy, kamienice. Wydawałoby się - nic szczególnego. Jednak Ty potrafisz nimi zaciekawić i to jak! Szczerze, szczerze gratuluję i proszę o jeszcze (melancholii, tajemnicy, piękna) :smile: .

yerzu 
Uzależniony!

Wysłany: Pią Sty 23, 2009 4:42 pm   

Chamiel - Dzięki :)

To dla Ciebie specjalnie kolejne zresztą nawiązujące do serii "tajemnica i melancholia ulicy"

76.Chyba to z Będzina jest :

Zapraszam

gulasz 
Uzależniony!

Wysłany: Pią Sty 23, 2009 5:07 pm   

no i klimat pozostał
jak zwykle w Twoim stylu
choć poprzednie chyba było dla mnie ciekawsze :)

Chamiel 
Początkujący

Wysłany: Pią Sty 23, 2009 6:25 pm   

Podoba mi się. Jak zdecydowana większość Twoich prac. Wielkie dzięki :grin:

Odpowiedz do tematu