Wysłany: Sob Cze 09, 2007 3:42 pm HDD do 2000zl, warto?
Witam!
Czytalam, szukałam, mam jednak kilka pytan.
Chce kupic kamere do 2000zl. Pan w Saturnie doradził mi zakup HDD, jednak po przeczytaniu kilku tematów waham sie.
Filmy to przede wszytskim będą imprezy okolicznosciowe oraz wyjazdy wakacyjne.
Raczej nie zamierzam obrabiać filmów (brak czasu i umiejetnosci). Mam laptopa.
1. Rozumiem, ze zgrywanie filmow jest poprzez lacze wi-fi? zarówno na miniDV jak i hdd?
2. Czy jako amatorka zauważę różnicę w jakosci? Dotychczas posiadalam kamere sony na kasety 8mm.
3. W jakim formacie są przegrane filmy? (hdd)
Interesuje mnie przede wszytskim funkcjonalnosc, latwosc w obsłudze.
Filmy zamierzam przegrywac na laptopa, a nastepnie na plyty dvd. Strace na jakosci podczas przegrywania?
Ktora kamera bedzie dla mnie optymalna? Nie posiadam zbyt duzej wiedzy komputerowej, a nie chcę za kazdym razem prosic kogos o pomoc.
Proszę w miarę możliwosci o konkretne modele.
Aha, czy saturn to dobry wybór?
Pozdrawiam
Martinez Gość
Wysłany: Nie Cze 17, 2007 3:00 pm
dołączam się do pytania (tylko, że potrzebuje kamery do 2500zł)
a co do saturna, to wiem, że w sklepach internetowych kamery na HDD tańsze są o jakies 200 zł niż w marketach RTV
Kuba Gość
Wysłany: Nie Lip 15, 2007 12:34 am hdd to najlepszy wybor
w tych czasach hdd to najlepsze zastosowanie dla amatorskich nagran
"wielcy eksperci" na roznych forach uwazaja ze minidv ma o wiele lepsza jakosc niz hdd
po czesci to prawda, bo w tzw. "surowym nagraniu" tak jest, trzeba zauwazyc tez ze nikt nie bedzie w takim stanie filmu ogladal. Jednak po przegraniu to na komputer czyli po skompresowaniu nie ma duzej roznicy miedzy tymi dwoma formatami zapisu!!! W efektcie końcowym nie ma widocznej roznicy!!!
w hdd sposob przegrywania jest o wiele prostrzy - kabel usb
a format juz zależy od Ciebie i mozliwosci programu ktorego bedziesz uzywac
proponuje kamerke Sony DCR-SR32E ona w zupelnosci Ci wystarczy a za oszczedzone pieniadze kup jakies akcesoria typu dodatkowa bateria
Martinez kamera Sony DCR-SR190 E bedzie dla ciebie dobra ewentualnie Sony DCR-SR72 E
jeszcze jedno jesli kupowac w internecie to z pomoca Skąpiec lub Ceneo
Polecam Panasonica SDR H-20, całkiem nieźle wypadł w testach, ma 30GB dysk, zoom optyczny X 32, bardzo dobrą stabilizację obrazu Mega OIS- optyczna no i oczywiście nagrywa filmy na przyzwoitym poziomie, w necie można znaleźć ją za około 2 tys. zł pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum