Jak można wytłumaczyć następujący fakt: zrobiłem zdjęcie czarno-białe Canonem G5, na monitorze komputera wszystko wydaje się ok, natomiast po zrobieniu odbitki twarz modelki wydaje się lekko żółta. Z daleka tego nie widać jednak po bliższym przyjrzeniu da się zaobserwować lekkie żółte zabarwienie twarzy. Odbitka jest wielkości 20x30.Juz kiedyś taki efekt zauważyłem na odbitce 10x15.Obie odbitki były wykonywane w różnych labach.Czy to wina labu czy aparatu. Będęwdzięczny za wyjaśnienia
labu. B&W zdjecie zostało wywołane na kolorowych materiałach.
_________________ Pozdrawiam
Łukasz Nowak
fluke Gość
Wysłany: Pon Paź 18, 2004 2:13 pm
W fotolabach odbitki wykonywane są na materiałach, które służą do odbitek kolorowych. Zawsze widoczne będzie lekkie zółte zabarwienie, przy zdjęciach cz-b (wyjątkami są najnowsze fotolaby, choć i w tym przypadku nie da się uzyskać takiej odbitki jak przy obróbce cz-b).
Moja rada: Znajdź sobie punkt, w którym będziesz oddawał swoje zdjęcia. Wywołaj swoje zdjęcia, a potem ustaw wg. nich parametry monitora w taki sposób żeby kolory były identyczne na zdjęciu jak i na monitorze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum