Aparaty cyfrowe instrukcje obsługi kamery cyfrowe forum fotograficzne
 Aparaty cyfrowe  Galeria    Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
nogi i cos nowego...
Autor Wiadomość
xs400
Początkujący

Wysłany: Sro Lis 28, 2007 12:36 am   nogi i cos nowego...

jak sie na to zapatrujecie ?
Ostatnio zmieniony przez xs400 Czw Gru 06, 2007 5:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  

greenshadow 
Uzależniony!
enter harvester

Wysłany: Sro Lis 28, 2007 12:49 am   

wyrwane z kontekstu ;)

jak dla mmmnie fotografia nie przedstawia nic konstruktywnego poza jakims zarostem na odnóżach a jest jeszcze wyciachana z koloru.

brak mi tla, środowiska głównego obiektu i wogóle wszystkiego - widze tu tematyczną pustkę i nawet mnie ta pustka nie przeraża tym ze poza kadrem czai się nienaturalnej wielkości przeogromny Człowiek PAJONK.

xs400
Początkujący

Wysłany: Sro Lis 28, 2007 1:56 am   

dzieki za komentarz. Z tym tlem to sie zgodze, choc wiele fotek uznanych za "dobre" tez ma "brak tla". A co do konstrutywnosci... hmm... mozna prosic o rozwiniecie?
Pomijajac "przekaz" foty to od czysto rzemieslniczej strony podchodzac co mozna powiedziec o kadrze? Nie moglem zmiesic calych nog i chcialem sie skupic na tej srodkowej, reszte staralem sie dopasowac tak by bylo w miare poukladane. Taka piramidka z nog.

greenshadow 
Uzależniony!
enter harvester

Wysłany: Sro Lis 28, 2007 10:32 am   

na tych dwóch fotografiach jest tło
http://www.nameless.co.uk.../spider_leg.jpg
http://www1.istockphoto.c...spider_legs.jpg

tu jest pokazana konstruktywnie noga PAJONKA :mrgreen:
http://photoblog.thomassi...48_img_6343.jpg

a na tej fotografii i na tej wyżej jest ładnie wykorzystany kadr
http://www.pbase.com/sheila/image/64674799

xs400
Początkujący

Wysłany: Sro Lis 28, 2007 12:24 pm   

dzieki.
Mi sie subiektywnie wydaje ze fotka z 2 linku jest dosc zblizona do mojej. Bardzo podobnie przyciete nogi. Tło tez nic nie przedstawia, to chyba juz u mnie lepsze bo przynajmniej widac cien pod noga ktora zaraz dotknie podloza.
hmm.. czyli jak zamiast bialego tla dam 2 kolorowy "gradinet" to bedzie ok tlo, a jak zamiast samej nogi dam pajaka z wyostrzona 1 noga to juz fota bedzie konstrutywna?

Jeszcze tu wroce kiedys z innymi fotkami, moze beda lepsze :)

greenshadow 
Uzależniony!
enter harvester

Wysłany: Sro Lis 28, 2007 1:28 pm   

xs400 napisał/a:
dzieki.
Mi sie subiektywnie wydaje ze fotka z 2 linku jest dosc zblizona do mojej. Bardzo podobnie przyciete nogi. Tło tez nic nie przedstawia, to chyba juz u mnie lepsze bo przynajmniej widac cien pod noga ktora zaraz dotknie podloza.
hmm.. czyli jak zamiast bialego tla dam 2 kolorowy "gradinet" to bedzie ok tlo, a jak zamiast samej nogi dam pajaka z wyostrzona 1 noga to juz fota bedzie konstrutywna?

Jeszcze tu wroce kiedys z innymi fotkami, moze beda lepsze :)

na fotografii w 2 linku pokazałem TŁO - a nie główny obiekt - jest nie ostry i nie kontrastuje z tłem więc nie jest dla mnie wartościowy

kolorowy gradient nie pokazuje środowiska PAJONKA :mrgreen:

konstruktywna fotografia jest fotografią o której możesz się więcej wypowiedzieć niż tylko "nogi"

xs400
Początkujący

Wysłany: Sro Lis 28, 2007 2:27 pm   

No dobra, to jeszcze o cos zapytam...
http://www.pbase.com/sheila/image/64674799

A ta fotka jest konstruktywna? Tez mozna powiedziec tylko tyle "2 nogi na nic nie wnoszacym tle" Tak jak i u mnie... :>

traveler-5 
Uzależniony!

Wysłany: Sro Lis 28, 2007 5:23 pm   

w zdjęciu które przedstawiasz nie ma kolorów..Jest tonacja czarno biała-to się kojarzy z emocjonalnym ble ;)
A zdjęcia które pokazuje Ci greenshadow są znacznie bardziej trudne do wykonania, ale dzięki temu są ciekawe-są na nich barwy, jest tło, i mają to coś co przyciąga.
Rozumiem, że się dopiero uczysz i dobrze, że pytasz i się spierasz, ale uwierz mi-jeśli greenshadow pokazuje Ci inne zdjęcia to warto się im przyjrzeć i wyciągnąć wnioski.
Nikt Cię tu nie ocenia jako osoby-oceniamy tylko Twoje zdjęcie :)

xs400
Początkujący

Wysłany: Czw Gru 06, 2007 4:54 pm   

tak jak obiecalem, podrzucam cos jeszcze do krytytki ;)

i druga wersja

natka0110 
Admin

Wysłany: Czw Gru 06, 2007 7:47 pm   

xs400, mysle ze zanim wezmiesz sie za obrobke, naucz sie kilku podstaw fotografii ;) Łyknij jakas lekturke itp. Bo poki co technikalia leza! Ale jesli juz maialabym wybierac, to ta wersja z blurem lepsza.

xs400
Początkujący

Wysłany: Czw Gru 06, 2007 9:44 pm   

natka0110, mozesz konkreciki jakes sypnac? Zle foto czy zla obrobka? Co dokladnie jest nie tak :> ?? Co "lezy" ?

natka0110 
Admin

Wysłany: Pią Gru 07, 2007 3:58 pm   

napisze, napisze... Tylko daj mi torszke czasu. Musze sie zebrac w sobie :mrgreen:

xs400
Początkujący

Wysłany: Pią Gru 07, 2007 4:54 pm   

natka0110, trzymam za slowo i czekam... :>
Najbardziej mnie interesuje kwestia kadru oraz obrobki w PS. Bo majac 2 min czasu i automat w dloni, to trudno wpylywac na "jakosc" foty. Tak czy owak chetnie wyslucham wszelich uwag. Wiem ze ten blur to "sreni pomysl" ale chcialem pozbyc sie balaganu tla, zeby wyeksponowac kochajaca sie parke :) . Jak to zrobic? posprzatac plac budowy? skoczyc do sklepu po manuala... wybralem PS ;) Dla tego fotki tej prosze nie odbierac jako dokumentu, reportazu, jakiegos idealnego odzworowania szczegółów rzeczywistosci ... To bardziej taki zart :)

natka0110 
Admin

Wysłany: Pią Gru 07, 2007 5:05 pm   

xs400 napisał/a:
eby wyeksponowac kochajaca sie parke :)

a to nie sa poprostu robotnicy?

Mi ten blur nie przeszkadza, on jest jak dla mnie w porzadku!

Bardziej chodzi mi o temat, widze napis na ogrodzeniu i plac budowy, nic wiecej. Nawet jesli to byla para ja postrzegam ich raczej jako dwojke robotnikow. Wiesz, duzo mozna pstryknac takich zdjec, bo podobnych "malunkow" jest wszedzie mnostwo, kwestia tego, zeby to mialo jakies przeslanie. Twoje jak dla mnie nie ma. Ale to bardzo subiektywne.

Poza tym - kadr, wieje nuda, trzeba bylo sie chociaz przesunac troche w lewo, eby ten napisl byl w srodku. :roll:

Wiesz, fotografowac trzeba z glowa, bo to co czasem ciekawe jest dla oka, aparat nie ejst w stanie pokazac. Trzeba miec poprostu fotograficzna wyobraznie. To nie jest tak, ze sie pstryka wszystko co jest w okolo, trzeba wylapywac to, co naprawde po "przetworzeniu" moze byc ciekawe i miec jakies przeslanie.

greenshadow 
Uzależniony!
enter harvester

Wysłany: Pią Gru 07, 2007 6:06 pm   

zanim zaczniesz bawić się w PSie to zapraszam do działu o Kompozycji
http://www.google.pl/sear...lient=firefox-a

fotografia do górnej linii płotu z napisem jest ok wszystko co powyżej to jest kompozycyjny śmietnik

xs400 napisał/a:
ale chcialem pozbyc sie balaganu tla,

bałaganu z Tła pozybywa się odpowiednio kadrując a nie dodając wodotryski
xs400 napisał/a:
zeby wyeksponowac kochajaca sie parke

równiez nie widzę tak jak natka0110, kochającej się Pary - chyba że robotnicy w niebieskich/czerwonych ubraniach w kaskach, ale cóż różne są fikołki
mi tam żadnej miłości to zdjęcie nie przedstawia
xs400 napisał/a:
automat w dloni, to trudno wpylywac na "jakosc" foty

takie rzeczy wchodzą w krew jak będziesz ćwiczyć i będziesz znac swój aparat na pamięć
xs400 napisał/a:
To bardziej taki zart

Twój żart zajmuje 1/3 kadru i jest napisem na płocie - więcej nic na tej fotografii nie widzę

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi