jak dla mmmnie fotografia nie przedstawia nic konstruktywnego poza jakims zarostem na odnóżach a jest jeszcze wyciachana z koloru.
brak mi tla, środowiska głównego obiektu i wogóle wszystkiego - widze tu tematyczną pustkę i nawet mnie ta pustka nie przeraża tym ze poza kadrem czai się nienaturalnej wielkości przeogromny Człowiek PAJONK.
dzieki za komentarz. Z tym tlem to sie zgodze, choc wiele fotek uznanych za "dobre" tez ma "brak tla". A co do konstrutywnosci... hmm... mozna prosic o rozwiniecie?
Pomijajac "przekaz" foty to od czysto rzemieslniczej strony podchodzac co mozna powiedziec o kadrze? Nie moglem zmiesic calych nog i chcialem sie skupic na tej srodkowej, reszte staralem sie dopasowac tak by bylo w miare poukladane. Taka piramidka z nog.
dzieki.
Mi sie subiektywnie wydaje ze fotka z 2 linku jest dosc zblizona do mojej. Bardzo podobnie przyciete nogi. Tło tez nic nie przedstawia, to chyba juz u mnie lepsze bo przynajmniej widac cien pod noga ktora zaraz dotknie podloza.
hmm.. czyli jak zamiast bialego tla dam 2 kolorowy "gradinet" to bedzie ok tlo, a jak zamiast samej nogi dam pajaka z wyostrzona 1 noga to juz fota bedzie konstrutywna?
Jeszcze tu wroce kiedys z innymi fotkami, moze beda lepsze
dzieki.
Mi sie subiektywnie wydaje ze fotka z 2 linku jest dosc zblizona do mojej. Bardzo podobnie przyciete nogi. Tło tez nic nie przedstawia, to chyba juz u mnie lepsze bo przynajmniej widac cien pod noga ktora zaraz dotknie podloza.
hmm.. czyli jak zamiast bialego tla dam 2 kolorowy "gradinet" to bedzie ok tlo, a jak zamiast samej nogi dam pajaka z wyostrzona 1 noga to juz fota bedzie konstrutywna?
Jeszcze tu wroce kiedys z innymi fotkami, moze beda lepsze
na fotografii w 2 linku pokazałem TŁO - a nie główny obiekt - jest nie ostry i nie kontrastuje z tłem więc nie jest dla mnie wartościowy
kolorowy gradient nie pokazuje środowiska PAJONKA
konstruktywna fotografia jest fotografią o której możesz się więcej wypowiedzieć niż tylko "nogi"
w zdjęciu które przedstawiasz nie ma kolorów..Jest tonacja czarno biała-to się kojarzy z emocjonalnym ble
A zdjęcia które pokazuje Ci greenshadow są znacznie bardziej trudne do wykonania, ale dzięki temu są ciekawe-są na nich barwy, jest tło, i mają to coś co przyciąga.
Rozumiem, że się dopiero uczysz i dobrze, że pytasz i się spierasz, ale uwierz mi-jeśli greenshadow pokazuje Ci inne zdjęcia to warto się im przyjrzeć i wyciągnąć wnioski.
Nikt Cię tu nie ocenia jako osoby-oceniamy tylko Twoje zdjęcie
xs400, mysle ze zanim wezmiesz sie za obrobke, naucz sie kilku podstaw fotografii Łyknij jakas lekturke itp. Bo poki co technikalia leza! Ale jesli juz maialabym wybierac, to ta wersja z blurem lepsza.
natka0110, trzymam za slowo i czekam... :>
Najbardziej mnie interesuje kwestia kadru oraz obrobki w PS. Bo majac 2 min czasu i automat w dloni, to trudno wpylywac na "jakosc" foty. Tak czy owak chetnie wyslucham wszelich uwag. Wiem ze ten blur to "sreni pomysl" ale chcialem pozbyc sie balaganu tla, zeby wyeksponowac kochajaca sie parke . Jak to zrobic? posprzatac plac budowy? skoczyc do sklepu po manuala... wybralem PS Dla tego fotki tej prosze nie odbierac jako dokumentu, reportazu, jakiegos idealnego odzworowania szczegółów rzeczywistosci ... To bardziej taki zart
Mi ten blur nie przeszkadza, on jest jak dla mnie w porzadku!
Bardziej chodzi mi o temat, widze napis na ogrodzeniu i plac budowy, nic wiecej. Nawet jesli to byla para ja postrzegam ich raczej jako dwojke robotnikow. Wiesz, duzo mozna pstryknac takich zdjec, bo podobnych "malunkow" jest wszedzie mnostwo, kwestia tego, zeby to mialo jakies przeslanie. Twoje jak dla mnie nie ma. Ale to bardzo subiektywne.
Poza tym - kadr, wieje nuda, trzeba bylo sie chociaz przesunac troche w lewo, eby ten napisl byl w srodku.
Wiesz, fotografowac trzeba z glowa, bo to co czasem ciekawe jest dla oka, aparat nie ejst w stanie pokazac. Trzeba miec poprostu fotograficzna wyobraznie. To nie jest tak, ze sie pstryka wszystko co jest w okolo, trzeba wylapywac to, co naprawde po "przetworzeniu" moze byc ciekawe i miec jakies przeslanie.
fotografia do górnej linii płotu z napisem jest ok wszystko co powyżej to jest kompozycyjny śmietnik
xs400 napisał/a:
ale chcialem pozbyc sie balaganu tla,
bałaganu z Tła pozybywa się odpowiednio kadrując a nie dodając wodotryski
xs400 napisał/a:
zeby wyeksponowac kochajaca sie parke
równiez nie widzę tak jak natka0110, kochającej się Pary - chyba że robotnicy w niebieskich/czerwonych ubraniach w kaskach, ale cóż różne są fikołki
mi tam żadnej miłości to zdjęcie nie przedstawia
xs400 napisał/a:
automat w dloni, to trudno wpylywac na "jakosc" foty
takie rzeczy wchodzą w krew jak będziesz ćwiczyć i będziesz znac swój aparat na pamięć
xs400 napisał/a:
To bardziej taki zart
Twój żart zajmuje 1/3 kadru i jest napisem na płocie - więcej nic na tej fotografii nie widzę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum