Aparaty cyfrowe instrukcje obsługi kamery cyfrowe forum fotograficzne
 Aparaty cyfrowe  Galeria    Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka Hybryda - gorąco proszę o pomoc.
Autor Wiadomość
kraku 

Wysłany: Czw Lis 19, 2009 7:57 pm   Jaka Hybryda - gorąco proszę o pomoc.

Witam serdecznie.
Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu aparatu cyfrowego. Zastanawiałem się nad lustrzanką cyfrową lub tzw. Zaawansowanym kompaktem cyfrowym (hybrydą). Po konsultacjach ze aparat będzie używany tylko do wykonywania zdjęć okazjonalnych wycieczki, spacery itp. postanowiłam bardziej zastanowić się nad hybrydą. Chciałbym, aby to było coś dobrego. Proszę o wybaczenie, jeżeli nie używam fachowego nazewnictwa, ale nie uważam się za fachowca w tej dziedzinie
Moje skromne oczekiwania to:
- cena w przedziale 1500 – 2500 zeta
- dobry obiektyw z zoomem optyczny ok. 20x może być większy ( opcjonalnie z możliwością
regulacji ostrości optycznej)
- możliwość nagrywania filmów, z jakością c/n. DVD (mam kamerę analogową sony video 8 a
cyfrowej jak na razie nie zamierzam kupować)
- stabilizacja obrazu.

Dziękuję z góry z ewentualne porady

Nocturne 
Moderator

Wysłany: Czw Lis 19, 2009 9:43 pm   

kraku napisał/a:
aparat będzie używany tylko do wykonywania zdjęć okazjonalnych wycieczki, spacery itp. postanowiłam bardziej zastanowić się nad hybrydą
intrygująca dedukcja, ja bym chyba postawil na kompakta w tym wypadku

Na szczęście masz wystarczająco duże fundusze na dobrą hybryde, bo te poniżej 1200 zł nie są w niczym lepsze od zwykłych kompaktów. Ciężko będzie z tymi filmami w super jakości, bo producenci, którzy zwracają uwagę na takie "bajery" w aparatach często nie kładą należytego nacisku na jakość zdjęć.

Ja bym polecał Fuji S100fs, bo w hybrydach od paru lat wychodzą ciągle nowe modele, ale tak naprawdę nic na tym rynku się nie dzieje. Są to te same odgrzewane aparaty z dodaymi paroma niewiele zmieniającymi detalami. Fuji ma matrycę super CCD, któa dzięki oktagonalnym pikselom poprawia nieco jakość detali, jest do tego duża fizycznie dzięki czemu oferuje najmniejsze szumy w klasie. Jest to ponadto aparat dość szybki. Filmy to zwykłe VGA i 30 kl/s. Aparat ten nie jest już produkowany, bo ze względu na cenę nie sprzedawał sięzbyt dobrze, ale idzie go jeszcze dostac.

Nieco tańszą opcją jest dość dobry Canon SX1IS z matrycą CMOS. Jednak jej zalety akurat w tym aparacie w porównaniu do zwykłej matrycy CCD jakoś się nie uwidaczniają, wię chyba lepiej byłoby nawet zejść do jeszcze tańszego Canona SX20IS, który oferuje w zasadzie to samo.

Podobnie jak z Canonem SX1IS ma się sprawa z Sony HX1, który może i jest godny uwagi, ale raczej go nie polecam.

Można też zajrzeć do Panasonica. Ciekawym modelem jest G1. Jest to pomost między lustrzankami a hybrydami. Można w nim wymieniać obiektywy. Ma dobrą jakośc zdjęć, ale nie jest ona na poziomie lustrzanek, podobnie ma się sprawa z szybkością. Wydaje mi się jednak, że byłby to zbyt zaawansowany dla Ciebie produkt i nie wykorzystałbyś jego możliwości.

Z innej beczki jest high-endowy kompakt Panasonic LX3. To zdecydowanie najlepszy kompakt na rynku, oferujący świetną jakość zdjęć i wybitnie dobry obiektyw. Jest dużo mniejszy i lżejszy od hybryd i mógłby Ciebie zainteresować. Oferuje filmy 1,280 x 720 ale 24 klatek/s. Największą wadą jest chyba maleńki zoom.

Najlepszą chyba jakość filmów w hybrydach oferuje Casio EXF1, HD w 60 klatkach na sekundę, ale jego cena jest absurdalna, a zdjęcia już nie są aż tak rewelacyjne. W każdym razie lustrzanek w jego cenie jest pełno.

Z racji braku czasu odpowiadam tylko na pytania / tematy, których nie poruszano jeszcze na forum lub na które trudno znaleźć odpowiedź.

kraku 

Wysłany: Czw Lut 04, 2010 12:21 am   

Co byś powiedział o Panasonicu FZ38
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=

Albo coś podobnego z tej kasy. Jest taki wybór, że ciężko coś wybrać. W mojej opinie ten akurat Panasonic ma dobre opinie

Nocturne 
Moderator

Wysłany: Czw Lut 04, 2010 6:26 pm   

parametry ma przyzwoite, zdjęcia zapewne nie gorsze od poprzednika, więc mozna śmiało polecic.

Z racji braku czasu odpowiadam tylko na pytania / tematy, których nie poruszano jeszcze na forum lub na które trudno znaleźć odpowiedź.

Jekyll

Wysłany: Sob Lut 06, 2010 8:48 am   

kraku, musisz się przede wszystkim zstanowić czy będziesz pstrykał głównie na auto czy wolisz się jednak bawić ustawieniami manualnymi. Poza tym czy ważniejsza jest dla ciebie jakość zdjęć czy duży zoom plus filmy. Kłóci mi się też chęć kupienia czegoś zaawansowanego z okazjonalną fotografią - małpka w dobrych warunkach też zrobi dobre fotki. Jak odpowiesz na te pytania łatwiej będzie doradzić choć generalnie to nie ma aparatu do wszystkiego. Wiedz że:
- duży zoom = mała matryca = gorsze zdjęcia
- duży zoom = niekoniecznie dobry obiektyw - zwykle ciemniejszy

Poza tym nie mylcie hybryd z ultrazoomami i zaawansowanymi kompaktami.
- Hybryda to np. Panasonic G1 (matryca 4:3 i wymienna optyka)
- Ultrazoom to np. Olympus SP-570
- Zaawansowany kompakt to np. LX3, G11
Zaawansowane kompakty i ultrazoomy często są potocznie nazywane hybrydami.

Też ostatnio miałem podobny dylemat - lustrzanka, hybryda, ultrazoom czy "pro" kompakt - wybrałem Canona G11, który oczywiście doskonały nie jest jednak ma moim zdaniem dość wyważone parametry i w miarę kompaktowe rozmiary.

Odpowiedz do tematu