a nie wiesz może jak jest z wygodą robienia zdjęć przez wizjer? jest odpowiednio dopasowany?
Subiektywnie wizjer w G1 jest lepszy niż w jakiejkolwiek amatorskiej lustrzance, pomimo że jest to wizjer elektroniczny, a nie optyczny. Panas zastosował wizjer taki, jaki ma w swoich hi-endowych kamerach wideo.
Milena napisał/a:
i czy reguluję zoom za pomocą obiektywu?
Tak. Manualne ustawianie ostrości też odbywa się za pomocą pierścienia na obiektywie.
Milena napisał/a:
nie wiem, czy jest sens zamawiać od razu przez internet, czy może lepiej sprawdzić na żywo.
Lepiej najpierw pomacaj w jakimś Media Markcie, porównaj wrażenia organoleptyczne z innymi lustrzankami, a potem wróć do domu i kup przez internet
A, i jeszcze jedno. Gdybyś nie zdawała sobie z tego sprawy, to wyjaśniam, że G1 oraz inne lustrzanki nie kręcą filmów. Wyjątkiem jest tylko nikon D90 i chyba canon 5D II.
_________________ | www.epicure.pl | searching low for a higher truth |
Epicure a jak działa ten wizjer w słabym świetle bo mnie doprowadzał do szału.
Z tego powodu nie jest dla mnie lepszy niż w lustrach.
Macałem raz i może był walnięty...
Jeśli jest ekstremalnie mało światła, to w wizjerze lustrzanki nic nie widać. Co najwyżej jakieś ciemne kształty, z ledwością pozwalające na kadrowanie, ale o ocenie ostrości można w ogóle zapomnieć. Zaś wizjer elektroniczny podbija wtedy czułość, coś tam z tych głębokich cieni wyciągając. Wprawdzie obraz widziany w wizjerze nie wygląda pięknie, bo jest mocno zaszumiony i, smuży i ma mniejszą częstotliwość odświeżania, ale jednak coś w nim widać.
Właśnie coś widać- tylko to coś to troszke mało więc po co to. Smużenie jest dla mnie dość problematyczne i denerwujące a wcale takiego słabego światła nie było... <sklep>.
Dodam iż w tych samych warunkach "zwykłym" wizjerem lepiej mi się pracowało.
Ale generalnie jakby nie było wizjer G1 jest ok .
[ Dodano: Sob Lut 28, 2009 7:30 pm ]
Właśnie coś widać- tylko to coś to troszke mało więc po co to. Smużenie jest dla mnie dość problematyczne i denerwujące a wcale takiego słabego światła nie było... <sklep>.
Dodam iż w tych samych warunkach "zwykłym" wizjerem lepiej mi się pracowało.
Ale generalnie jakby nie było wizjer G1 jest ok, i co by nie pisać miałem go w ręce kilka minut.... co nie zmienia faktu iż mnie nie zachwycił.... zwłaszcza w odniesieniu do ceny. Gdyby startował z ceną o 500zł mniej byłaby to myśle bomba....
Teraz cena już jest bardziej ludzka...więc można by się zastanowić.
stwierdziłam, że zmniejszę pulę, którą mogę poświęcić na kupno aparatu do max. 1200 zł.
czy w tej sytuacji możecie mi coś doradzić? spodobał mi się Panasonic G1, ale cena jest dość wygórowana jak na aparat dla amatorki.
moje wymagania znacie, więc będę wdzięczna za pomoc.
Za tyle nie kupisz nic, co dałoby Ci większe możliwości, niż kompakt Nikona, którego używasz. Lepiej za tą kasę pojechać na jakąś fajną wycieczkę i przywieźć z niej fajne zdjęcia.
Milena, za tyle to kupisz mocno używane 350d z kitowym obiektywem
na początek git, ale żadna rewelacja.
musisz jeszcze wydać na karty, torbę
to 1200 nie styknie
ale powiedzmy, że nie potrzebuję już tak rewelacyjnego aparatu jak G1.
chciałabym dobry kompakt, za tę cenę chyba znajdzie się coś porządnego, prawda?
[ Dodano: Pon Mar 16, 2009 10:19 pm ]
mogłabym w takim razie prosić o jakieś propozycje?
Nikona już nie mam, zostałam bez aparatu, dlatego chciałabym, żebyście mi doradzili, bo widać, że znacie się na rzeczy.
Witam. Jestem typowym fotoamatorem. Początkowo fotografowałem małym kompaktem Nikona, potem przyszedł czas na zaawansowany kompakt(Canon S3 is)
Niedawno zdecydowałem się na zakup lustrzanki. Mój budżet jest stosunkowo niski(1500 -2000max) więc domyślam się, że i wybór nie będzie ogromny. Na początek poszukuje aparatu + KIT. W przyszłości pewnie będę chciał pójść dalej, ale narazie musi mi to wystarczyć. Aparat jest mi potrzebny do uwieczniania wakacyjnych wyjazdów, nie mam jakiegoś konkretnego tematu który by mnie interesował. Chciałbym jednak, żeby aparat sprawdzał się przy sztucznym oświetleniu(dom, fotografia na ślubach i weselach) Nigdy nie fotografowałem lustrzanką. Moje doświadczenie z bardziej zaawansowaną fotografią to krótka przygoda ze starym modelem Zenita. Wolałbym kupić nowy aparat, bo nie mam przekonania do używanego sprzętu.
Na chwile obecną moim faworytem jest Pentax K-M. Prosta obsługa, mały, mimo różnych opinii solidne wykonanie, szybki AF, baterie paluszki stabilizacja w body, obiektywy manualne.
Proszę o pomoc i jakieś sugestie.
Z góry dziękuje za pomoc.
Milena, ja jako pierwszy aparat miałam Sony DSC- H10 - jest o wiele tańszy niż granice budżetu jakie podałaś ale mi wtedy w zupełności wystarczał. Niektórzy narzekają na Sony - to już zależy czego oczekuje się od takiego aparatu. Uważam, że akurat ten model jest ok. Potem zakupiłam lustrzankę Pentax K100d i mam ją do dzisiaj. Jestem bardzo zadowolona. Kitowy obiektyw wystarczał na początku potem trochę eksperymentowałam. cena tego pentaxa jest już znacznie wyższa, ale mój tata kupił Ostatnio Canona Eos 1000d z którego jest bardzoo zadowolony. znajdziesz go od 1500-1600 zł.
a co sądzicie o Canonie SX10 IS? Czytałem wiele pochlebnych opinii o tym modelu. Wiem, że to hybryda, a nie lustrzanka, ale co byście polecali panasonica G1, czy tego Canona?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum