Wysłany: Wto Mar 17, 2009 1:32 pm obiektyw długoogniskowy do Canona 400d
Witajcie,
szukam obiektywu jak w temacie, głównie do portretów, choć fajnie by było, gdyby dobrze ostrzył przy zdjęciach w ruchu. W tej chwili dysponuję tylko obiektywem kitowym do tego aparatu i już trochę mnie męczą jego ograniczenia. Przydałby się również nowy aparat, bo przy 400d ISO powyżej 400 daje spore szumy, ale to może temat na kiedyś. Teraz proszę o poradę w sprawie obiektywu Znalazłam coś takiego: ef-s 55-250f /4-5.6 is. Co sądzicie? Ach, no i dobrze by było, gdyby nie kosztował więcej niż 1500.
400d ISO powyżej 400 daje spore szumy, ale to może temat na kiedyś.
eee to raczej mi się wydaje znikome w moim aparacie bo szumów nie widzę.Też zalezy jaki u Ciebie szum jest już określany jako duży?
co do samego obiektywu ma swoje plusy jak i minusy więcej znajdziesz na optyczne.pl ..niewiem co można ci polecić,bo napisałaś żeby był dobry do portretów to przecież 50mm wystarczy,a do samych długich ogniskowych to nie napisałaś co chcesz pstrykać.
_________________ CANON EOS 400D >>29.04.2008<<,Statyw, KIT 18-55mm | Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD www.zbyszko.fotolog.pl
www.flickr.com/photos/zbyszko666
ZAPRASZAM
Właśnie... po kiego grzyba Ci taki dlugi zoom do portretów? Chcesz je z kilometra robić? Ja bym wziął raczej coś jasnego, stałke 50/f/1.4 zamiast takiej ciemnej i długiej lufy
Emmm, do portretów to polecano mi stałke 85 albo 135, tyle że niewyrobiony ze mnie pstrykacz zdjęć i wolałabym coś bardziej uniwersalnego, bo mimo zacięcia do portretów będę też chciała popróbować innych rzeczy, które umożliwi mi obiektyw długo- i zmiennoogniskowy. No ale właśnie, obawiam się trochę tego, że ten Cannon, o którym piszę, będzie trochę za ciemny. A co do szumów - no cóż, dla mnie przy ISO800 Cannon 400 daje już upierdliwe szumy, ale zawsze można mówić, że to był zamierzony efekt artystyczny
ja bym bral 85 , mówisz ze nie tylko portret ok , mozna go tez wykorzystac na koncertach , jakiś meczach w hali tylko trzeba będzie zajac odpowiednie miejsce i tyle:) pomyśl nad tym swiatlem 1.8 , kupisz i nie bedziesz zalowala . Chociarz nie mam tego obiektywu to moge go polecic . Poprostu wnioskuje to z wypowiedzi innych . Tak wogole to w najblizszym czasie wlasnie ta stalka znajdzie sie u mnie;]
(85 na cropie to 135 wiec juz takie tele jest , ale zoom w nogach ;p )
pozdrawiam
Już jestem prawie zdecydowana na tę 85 (chciałabym jeszcze przetestować na wszelki wypadek jakąś jasną 50), będę tylko musiała zwrócić w sklepie uwagę na ostrość, bo podobno ten obiektyw lubi ostrzyć nieco za obiektem. Widawa, dzięki za sugestię. Zakupy internetowe odpadają - swojego Canona reklamowałam, zanim zaczęłam go używać, bo był problem na styku body i obiektywu.
W kwestii szumów - może ja coś mieszam w czasie naświetlania i przysłonie, a może aparat nawala, bo ja je widzę przy ISO 800. Pozdrawiam wszystkich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum