Aparaty cyfrowe instrukcje obsługi kamery cyfrowe forum fotograficzne
 Aparaty cyfrowe  Galeria    Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
obiektyw długoogniskowy do Canona 400d
Autor Wiadomość
Janka 

Wysłany: Wto Mar 17, 2009 1:32 pm   obiektyw długoogniskowy do Canona 400d

Witajcie,

szukam obiektywu jak w temacie, głównie do portretów, choć fajnie by było, gdyby dobrze ostrzył przy zdjęciach w ruchu. W tej chwili dysponuję tylko obiektywem kitowym do tego aparatu i już trochę mnie męczą jego ograniczenia. Przydałby się również nowy aparat, bo przy 400d ISO powyżej 400 daje spore szumy, ale to może temat na kiedyś. Teraz proszę o poradę w sprawie obiektywu :) Znalazłam coś takiego: ef-s 55-250f /4-5.6 is. Co sądzicie? Ach, no i dobrze by było, gdyby nie kosztował więcej niż 1500.

Zibi 
Początkujący

Wysłany: Sro Mar 18, 2009 12:53 pm   

Janka napisał/a:
400d ISO powyżej 400 daje spore szumy, ale to może temat na kiedyś.
eee to raczej mi się wydaje znikome w moim aparacie bo szumów nie widzę.Też zalezy jaki u Ciebie szum jest już określany jako duży?

co do samego obiektywu ma swoje plusy jak i minusy więcej znajdziesz na optyczne.pl ..niewiem co można ci polecić,bo napisałaś żeby był dobry do portretów to przecież 50mm wystarczy,a do samych długich ogniskowych to nie napisałaś co chcesz pstrykać.
ZAPRASZAM

Planes

Wysłany: Sro Mar 18, 2009 5:21 pm   

Właśnie... po kiego grzyba Ci taki dlugi zoom do portretów? Chcesz je z kilometra robić? :P Ja bym wziął raczej coś jasnego, stałke 50/f/1.4 zamiast takiej ciemnej i długiej lufy :)

Janka 

Wysłany: Czw Mar 19, 2009 9:49 am   

Emmm, do portretów to polecano mi stałke 85 albo 135, tyle że niewyrobiony ze mnie pstrykacz zdjęć i wolałabym coś bardziej uniwersalnego, bo mimo zacięcia do portretów będę też chciała popróbować innych rzeczy, które umożliwi mi obiektyw długo- i zmiennoogniskowy. No ale właśnie, obawiam się trochę tego, że ten Cannon, o którym piszę, będzie trochę za ciemny. A co do szumów - no cóż, dla mnie przy ISO800 Cannon 400 daje już upierdliwe szumy, ale zawsze można mówić, że to był zamierzony efekt artystyczny ;)

widawa 
Idzie jak burza

Wysłany: Czw Mar 19, 2009 10:29 am   

ja bym bral 85 , mówisz ze nie tylko portret ok , mozna go tez wykorzystac na koncertach , jakiś meczach w hali tylko trzeba będzie zajac odpowiednie miejsce i tyle:) pomyśl nad tym swiatlem 1.8 , kupisz i nie bedziesz zalowala . Chociarz nie mam tego obiektywu to moge go polecic . Poprostu wnioskuje to z wypowiedzi innych . Tak wogole to w najblizszym czasie wlasnie ta stalka znajdzie sie u mnie;]
(85 na cropie to 135 wiec juz takie tele jest , ale zoom w nogach ;p )
pozdrawiam

greenshadow 
Uzależniony!
enter harvester

Wysłany: Pią Mar 20, 2009 1:13 am   

Janka napisał/a:
No ale właśnie, obawiam się trochę tego, że ten Cannon, o którym piszę, będzie trochę za ciemny.

popatrz na Canona 4/70-200mm bez ISa
Janka napisał/a:
A co do szumów - no cóż, dla mnie przy ISO800 Cannon 400 daje już upierdliwe szumy

a możesz pokazać te szumy na jakiejś fotografii która zrobiłaś ?
bo jak jak patrzę na odbitki 20x30 przy iso 1600 to szumu nie widzę

Janka 

Wysłany: Pią Mar 20, 2009 1:20 pm   

Już jestem prawie zdecydowana na tę 85 (chciałabym jeszcze przetestować na wszelki wypadek jakąś jasną 50), będę tylko musiała zwrócić w sklepie uwagę na ostrość, bo podobno ten obiektyw lubi ostrzyć nieco za obiektem. Widawa, dzięki za sugestię. Zakupy internetowe odpadają - swojego Canona reklamowałam, zanim zaczęłam go używać, bo był problem na styku body i obiektywu.
W kwestii szumów - może ja coś mieszam w czasie naświetlania i przysłonie, a może aparat nawala, bo ja je widzę przy ISO 800. Pozdrawiam wszystkich.

Odpowiedz do tematu