Aparaty cyfrowe instrukcje obsługi kamery cyfrowe forum fotograficzne
 Aparaty cyfrowe  Galeria    Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
jaki obiektyw ?
Autor Wiadomość
oklej

Wysłany: Pią Maj 01, 2009 11:43 pm   jaki obiektyw ?

Witam ! zddecydowałem sie na zakup canona 1000d. tzn samego body. zajmuje sie foto zupelnie amatorsko i to od niedawna. wiekszosc fot na ktorych bedzie mi zalezalo to zdjecia z wyjazdow w najrozniejsze miejsca. Bawilem sie takim aparatem z obiektywem kitowym i na wstepie widze ze ten zoom to dla mnie sporo za malo. W zwiazku z powyzszym prosze o porade odnosnie zakupu obiektywu. Widzialem w sklepie jedno szklo tamrona (cos w granicach 40 - 250 mm ale nie pamietam dokladnie,moze ciutke inaczej, pewnie tak) kosztuje 200 funtow (czyt 900zl) Czy warto wydac pieniadze na ten obiektyw? Czy zastapienie ''malego'' obiektywu wiekszym wplynie na jakosc zdjec robionych z bliska (tzn bez zoom) ? Czy jest to obiektyw uniwersalny ? tzn czy zastepuje w pelni taki mniejszy obiektyw jak np kitowy ? jezeli palnalem cos glupiego to przepraszam, ale to po prostu zwykly brak profesjonalizmu w tej materii. prosze o pomoc

greenshadow 
Uzależniony!
enter harvester

Wysłany: Pią Maj 01, 2009 11:49 pm   

canon 55-250 IS
lub
canon 18-200 IS

w gorsze szkła innych producentów o podobnym ekwiwalencie się nie opłaca inwestować

oklej

Wysłany: Sob Maj 02, 2009 12:03 am   

no w sumie na angielskim ebayu tansze niz ten tamron w sklepie. ufam ze rowniez lepsze. teraz nastepne pytanie. jaka zauwaze praktyczna rozniece pomiedzy dwoma powyzszymi obiektywami ? czy jeden jest lepszy w czyms od drugiego w pewnych sytuacjach ? (pewnie tak) jaka jest roznica ? rozumiem ze rozmowe o obiektywie kitowym w przypadku posiadania jednego z powyzszych moge sobie odpuscic.

[ Dodano: Sob Maj 02, 2009 12:05 am ]
moze inaczej sformuluje pytanie... ktory z tych obiektywow jest bardziej uniwersalny

greenshadow 
Uzależniony!
enter harvester

Wysłany: Sob Maj 02, 2009 12:16 am   

zapoznaj się z cyferkami i literkami, które masz napisane na obiektywie
porównaj to z tymi co podałem

zapoznaj się z tym co one oznaczają
poprzeglądaj recenzje i testy tych obiektywów np na dpreview czy optycznych
poczytaj opinie użytkowników

oklej

Wysłany: Sob Maj 02, 2009 12:19 am   

ok kolego. odpuszczam tamrona na rzecz canona. szperam dalej, pozdrawiam