Wysłany: Wto Gru 01, 2009 10:15 pm Jestem tutaj nowa i potrzebuje pomocy !!!! Jaka lustrzanka??
witam wszystkich,
z gory przepraszam za brak znakow polskich, mam nadzieje ze nie bedzie to problemem.
sprawa przedstawia sie nastepujaco:
chcialabym sobie kupic lustrzanke do robienia zdjec: krajobrazy, makro, ruch. Potem uzywajac photoshopa pobrabiac je, laczyc, generalnie probowac tworzyc cos innego, niepowtrzalnego....ojej mam nadzieje ze do tej pory nie brzmi to jak jakis banal ..no ale pisze to co mysle...a z tym czasem jest problem:)
Tak.. no wiec wracajac do tematu ma byc to aparat to zdjec "artystycznych" ( no coz okaze sie pozniej czy beda, dluga droga nauki i prob przede mna, ale zapal olbrzymi) a nie do wakacyjno-rodzinnych bo do tego mam calkiem niezla cyfrowke.
pan w sklepie radzil mi wygrac pomiedzy Sony A550 a Nikon 90D oba w zestawie z obiektywami 18-55mmm i 55-200mm.
a moze cos innego??
jak juz prawie wiem co chce to pojawia sie ktos "pseudoexpert" z radami stad zreszta moja obenosc tutaj i prosba o pomoc w doborze lustrzanki ( aha mam tak okol 4000tys na start a jak sie okarze ze sa ze mnie ludzie to inwestycje przewidziane), chcialabym aparat ktory bylby przyjazny w obsludze, troche "wybaczal" no i zeby obiektywy do niego byly dobre ( slyszalam ze to podstawa)....
a moze cos kompletnie innego???
pozdrawiam
zycze milego wieczoru i mam nadzieje ze znajdzie sie ktos go pomozemy mi w decyzji i komu potem bede dozgonnie wdzieczna
milego wieczoru
aha lustrzanke musze kupic w tym tygodniu
Jest taka zasada o której ludzie często nie wiedzą lub udają że nie wiedzą.
Wchodząc w lustrzanki, trzeba pamiętać.
- to fotograf robi zdjęcia, a aparat to tylko narzędzie.
- jak już wiemy żę to my robimy zdjęcia należy pamiętać że obiektywy, mają większe znaczenie wpływające na jakość zdjęcia, i tu jest coś takiego.
Pieniądze które chcemy przeznaczyć, powinna podzielić się tak
1/3 do 2/3
czyli za 1/3 body, a za 2/3 obiektyw. 3/3 to jest kwota jaką możesz przeznaczyć.
i tutaj jest Ciężko, doradzić.
Pytanie, czy w przyszłości chcesz inwestować w nowe obiektywy?
Pamiętaj że jeszcze byś musiała kupić torbe/plecak, karty pamięci, dobry statyw. Jeśli to też ma się znaleźć w tej sumie to już masz 1000 mniej na lustrzankę.
dzieki bardzo z ta odpowiedz.
zamierzam oczywiscie dokupic obiektywy i poszerzac moj zestaw z biegiem czasu. w cene nie wliczam kart, torby czy statywu ale pamietam ze sa to wydatki dosc duze.
Czy sony ma w swojej ofercie duzo dobrych obiektywow? dopiero zaczynaja wiec chyba nie:( w takim razie nikon??
pozdrawiam
Czy sony ma w swojej ofercie duzo dobrych obiektywow?
Owszem ma, ale są to obiektywy drogie.
Czy Nikon, czy Canon, Pentax, Olympus, Sony.
Każdym tym system zdjęcia robi sie tak samo, ale zależy co Tobie bedzie bardziej potrzebne,
Wysokie użyteczne ISO, dobry AF, uszczelnienie, czyszczenie matrycy, itp.
Musisz pamiętać że wchodząc w jakiś system, a potem zamieniać go na inny, to dużo się traci.
Moim zdaniem nie powinnaś się spieszyć, ludzie często na tym źle wychodzą.
Najpierw poczytaj testy aparatów które Ci pasują i następnie porównaj je, jak i opinie użytkowników.
Ja jaki inni użytkownicy, nie napiszą Ci dokładnie co kupić, dlatego że każdemu pasuję coś innego (ISO, AF, Stabilizacja w korpusie, itp.)
haha no tak az napalona na sprzet nie jestem...
powoli sklaniam sie do Nikona D90 z obiektywem 18-105 mm
okazalo sie ze moj kolega ma calkiem spora kolekcje obiektywow do Nikona i pozyczy mi kilka na poczatku
testy i porownania czytalam ale to jest tak im wiecej czytam tym mniej wiem...jak juz jestem pewna pojawia sie jakis detal, szczegol i znowu zmieniam zdanie.
Ale tak ja mowiles to jest kwestia tak indywidualna w przypadku takich sprzetow te w pewnym momencie powinnam polegac juz tylko na wlasnym przekonaniu i wyczuciu ze to wlasnie jest ten aparat...
teraz pozostaje tylko nauka i nauka i jeszcze raz nauka a i cwiczenia
pozdrawiam
dzieki za pomoc
Koleżanko, tez jeste w trakcie kupna pierwszej lustrzanki.
Oprócz tych wszystkich testów i porad musisz wybrac się na macanie małe:)
Pojedź do sklepu foto i potrzymaj każdy interesujący model w reku. Zobacz jak leży itp...
wybralam Nikon D90 z obiektywem 75-106mm i na razie probuje...mam nadzieje ze do 18 sie szybko naucze ....bez szans.....no ale przynajmniej jakotako powinnam sobie radzic...pozdrawiam wszystkich
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum