Witam
Mam pytanie dotyczace fuji 9600 a glownie do tych co posiadaja ten model. Kupilam aparat ma kilka trybów ale czy program Auto, P czy naturalne swiatlo nie widze zadnej roznicy - czy tez tak macie?? Drugie wszystkie praktycznie zdjecia sa przeswietlone - musze zminiac bilans prawie na najnizszy bo wtedy wychodza w miarę. Macro tez nie bardzo ........ DO tej pory mialam do czynienia z minolta z20, sony f828 i minolta A2 tam po przelaczenia na rozne programy odrazu byla widoczna roznica , zdjecia wychodzily lepsze nie byly przeswietlone tak jak tu w 90% nie wiem czy to jego wada(uszkodzenie) czy on taki juz jest??
Pozdrawiam
widac, ze instrukcji obslugi sie nie czytalo. po pierwsze: miedzy trybem automatycznym i trybem P nie bedzie zadnej roznicy, do poki w tym drugim nie zmienisz wybranych przez siebie parametrow - bo to jest wlasnie automat, w ktorym mozesz pewne rzeczy ustawic sama. po drugie: tryb N jest do fotografowania tam, gdzie automat uzylby lampy blyskowej, a ty tej lampy nie chcesz uzywac. jesli porownujesz te 2 tryby w sytuacji, kiedy automat nie uzyl flesza, no to chyba oczywiste, ze zadnej roznicy nie bedzie. po trzecie: to, czy zdjecie jest przeswietlone, czy nie, to zalezy od wielu czynnikow. zalezy to od wybranego rodzaju pomiaru ekspozycji (photometry), czyli w ktorym miejscu kadru aparat mierzy swiatlo. jesli bedziesz miala np. ustawiony na centralny (spot), a w srodku kadru bedzie cos ciemnego, a na obrzezach cos jasnego, to swiatlomierz ustawi ekspozycje tak, aby to co jest w srodku bylo dobrze naswietlone - czyli to, co jest jasne bedzie oczywiscie przeswietlone. w takiej sytuacji nalezaloby zmienic na pomiar matrycowy (average), chociaz przy bardzo kontrastowym kadrze moze to byc niewystarczajace. od tego masz kompensacje ekspozycji, ktorej mozesz uzyc w trybach PASM. masz tez podglad histogramu na zywo, ktory pomoze ci zdecydowac, czy i ile nalezy skompensowac ekspozycje. masz tez mozliwosc zapisu zdjec w formacie raw, dzieki ktoremu mozna bardziej wyciagnac fotke pod katem przeswietlen/niedoswietlen, niz zwyklego jpega. zaraz po zrobieniu fotki mozesz tez obejrzec, czy sa jakies przepalenia, bo sa one zaznaczane. mowiac krotko: masz mnostwo narzedzi, ktore pozwalaja zapobiec sytuacjom, o ktorych wspomnialas - wystarczy tylko z nich skorzystac. niestety (lub stety), ale kupilas dosc "profesjonalny" aparat, ktory daje swietne efekty jesli jego uzytkownik posiada podstawowa wiedze z dziedziny fotografii. no ale chyba wiedzialas, w co sie pakujesz... sam wyglad aparatu jest juz ostrzezeniem dla laikow, ze ten sprzet nie nalezy do kategorii "idiot proof".
_________________ | www.epicure.pl | searching low for a higher truth |
Zgadzam się z epicure. Na róznych forach fotograficznych jest napisane że S9500/9600 to aparat wymagający, ale za to jak się go pozna wynagradza wszystko wspaniałymi fotkami. Poprostu trzeba praktyki, a nie sie irytować że zdjęcia do bani . Widziałem wiele niesamowitych zdjęć robionych Fuji'kami od S5500 po S9500/9600 ... jesli innym się udaje to Tobie vika666 też się uda
Pozdrawiam
_________________ "... masz karabin zamiast gitary, a ja kieszenie pełne czereśni..."
a moge prosić o jakies linki ?? Mam nadziję że sie mylę ale do tej pory pożyczłam minoltę A2 czy sony 828 one tez sa raczej zaawansowane i było wszystko ok. A tu na jaki program nie wezme zdjecia sa przeswietlone na tamtych aparatach wybierajac tryb P sam dobieral parametry, na auto bylo podobie tu tak nie jest....... Wiec moze moj jest jakis wadliwy mam go dopiero tydzien czasu Kupilysmy sobie z kolezanka po jednej szt Jej juz po 2 dniach padł wyswietlacz LCD tzn caly ekran wyswietlal tylko białe tło - wczoraj wymnienili jej na nowy ... wiec z moim moze jest cos nie tak
Pozdrawiam
... linki do zdjęć? jestem pewien że zdjęcia znajdziesz bez problemu.
Powiem tylko tyle że jest sporo zdjęć na hmm ... innym dużym forum fotograficznym.
Mam nadzieje że nikt mnie nie skarci że polecam inne forum (choć nie podaje nazwy), ale od prawie 2 lat czytam i tamto, i to forum FotoExperta. Jak dla mnie nie są konkurencją tylko się uzupełniają.
Pozdrawiam
_________________ "... masz karabin zamiast gitary, a ja kieszenie pełne czereśni..."
Nie robie dobrych zdjec ale jak chce zrobic nawet zwykle a wszystkie zazwyczaj wychodza przeswietlone nawet gdy slonce ostro nie daje to dziwne troche a zmienianie bilansu na najnizszy non stop to bez sensu..
Tu sa moje zdjecia słabe ale sa a tym fuji nawet takich nie zrobie :/
http://plfoto.com/65407/autor.html
Pzdr
Po to zeby bylo widac ze cos działam i chciała bym zeby z fuji chociaz takie mi wyszly ale kazde praktycznie jest przeswietlone:) I mam pytanie czy w tym fuji otrzymał ktoś dużą Go ?? Bo mi sie nie udaje :/ A z fuji musze wrzucic na jakas stronke i dam linka.
duza GO? chyba chodzi ci o mala, bo duza to masz nawet nic nie robiac. mysle, ze cos wymyslasz z tymi przeswietlonymi fotkami z s9600. pokaz jakas, to ocenimy. i najlepiej pokaz druga taka sama z innego aparatu. jestem ciekaw...
_________________ | www.epicure.pl | searching low for a higher truth |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum