Aparaty cyfrowe instrukcje obsługi kamery cyfrowe forum fotograficzne
 Aparaty cyfrowe  Galeria    Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: traveler-5
Nie Gru 02, 2007 2:41 pm
Moja recenzja aparatu Fuji A820
Autor Wiadomość
madrider

Wysłany: Czw Paź 18, 2007 11:31 am   Moja recenzja aparatu Fuji A820

Poszukiwalem taniego aparatu cyfrowego , ktory oferuje jakies przyzwoite mozliwosci robienia zdjec. Najpierw celowalem w uzywanego canona serii A. Niestety kupilem zloma, ktory byl uszkodzony. Po tej przeprawie uznalem ze w gre beda wchodzic tylko nowe aparaty. Ze wzgledu na ograniczone fundusze odpadl chwalony F20(wyzsza cena i drogie karty XD). Moj wybor padl na fuji a820. To bodajze najtanszy aparat z obecnej oferty fuji. Mozna go kupic juz od 395zl. Posiada matryce 8.3 million CCD 1/1.6" Super CCD HR.
To praktycznie typowa malpka posiadajaca tylko kilka ustawien recznych co w tym przedziale cenowym jest praktycznie standardem. Oto moje spostrzezenia po wypstrykaniu pierwszych fotek:
-Duzo trybow tematycznych, bardziej lub mniej przydatnych. Zazwyczaj nie oferuja zadnych ustawien manualnych. jedynie w trybach:
MANUAL- mozna ustawic ISO(100,200,400,800), balans bieli oraz ekspozycje
FAJERWERKI- mozna ustawic czas otwarcia migawki do 4 sek.
- posiada jakiegos tam ani-shake, nie jest to stabilizator optyczny ale zawsze cos tam daje
- aparat lubi podbijac ISo do 800 co uwazam ze jest spora wada bo szumy sa juz duze.
-flesz w niewielkich pomieszczeniach jest wystarczajacy ale na otwartym terenie nie daje rady
-klopoty z autofocusem przy malym swietle
-tryb SPORT to porazka, jak cos sie szybko porusza to zrobienie ostrego zdjecia graniczy z cudem
- czas otwarcia migawki w trybie NOC to max 3 sek i nie mozna ustawiac tego recznie, a przydaloby sie
-kreci filmy 320x240, czyli przecietna jakosc, ale za to 30fps i z dzwiekiem. Przy filmowaniu obiektow w ruchu uwazam ze lepszy fps jest waznijszy niz rozdzielczosc.
-dobra ergonomia i solidne wykonanie duzy ekran 2,5 cala, brak celownika optycznego
-duzy plus za mozliwosc stosowania kart SD, w zupelnosci wystarczaja te wolniejsze( moja 1,5mb zapis i 5mb odczyt za 28zl 1GB)
-zasilanie 2xAA, dla mnie plus,zawsze mozna miec komplet na wymiane
-matryca 8,3 mega piksela to przerost formy nad trescia, no ale taka moda i juz.
Przykladowe fotki:

MAKRO

Tryb SPORT robione w nocy z fleszem

W nocy, z zoomem optycznym, funkcja anti-shake, flesz i ISO 800

Tryb KRAJOBRAZ ISO 200

Tryb ZACHOD SLONCA

Tryb NOC ISO 200 czas 1/2sek F2.9

NOC ISO 200 czas 3 sek F3.6

NOC ISO 200 czas 1,5 sek F2.9

NOC ISO 200 czas 1/8sek F2.9

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi