Mam ten aparacik od tygodnia. pstryknąłem kilkaset zdjęć byle czego, tak dla pobawienia się. Też zależało mi na manualnej optyce. I jestem mocno zawiedziony. Niewiem- może czegoś jeszcze nie umiem ale moim zdaniem ten aparat NIE MA manualnego ustawienia ostrości. Dzieje się tak dlatego że kręcąc pierścieniem ostrości wycinek miejsca które chcemy sfotografować jest na wyświetlaczu cyfrowo powiększany i sam w sobie staje się bardzo niewyraźny. Nie widać po prostu kiedy ustawiliśmy ok. Musimy zaufać wyświetlającemu się też kółeczku które świeci na biało pokazuje w którą stronę kręcić obiektywem a jak jest niby ok to zaświeca się na żółto. No ale to przecież automat..... Więc nie licz raczej na to że gdy automat nie będzie w stanie wyostrzyć Ty dasz radę to zrobić pierścieniem. To takie moje pierwsze spostrzeżenia... Czy "fachowcy" od tego aparatu mają jakiś sposób na wyostrzenie miejsc których nie daje rady wyostrzyć automat?
Właściwie wypada się zgodzić z wypowiedzią powyżej... słaba rozdzielczość EVF praktycznie uniemożliwia użycie MF, jednak LCD już daje taką możliwość (choć też nie jest idealnie). Wydaje mi się jednak że AF jest na tyle celny i dokładny, że większości przypadków nie ma potrzeby operowania MF.
_________________ Aparat + jakieś szkła + ambicje i... wiecznie mało czasu :/
witam,
Mam dosc spora mysle ogolna wiedze fotograficzna (np nie potrafie wykorzystywac swiatlomierza do cykania fot, ale potrafie operowac przeslona, czasem migawki i czuloscia iso) i szykuje sie na ten model. Na allegro mozna znalezc uzywane lustrzanki (co prawda z optyką znacznie krotszą niz ta hybryda, ale do rozwijania umiejetnosci bedzie lepsza) do 1500 zł i zastanawiam sie co wybrac.
czy takie foty uzyskam z s6500 czy lepiej kupowac uzywane lustro?
Wiek: 33 Dołączył: 26 Wrz 2005 Posty: 652 Skąd: z Nowej Huty
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 12:16 pm
Co do zdjęcia 1, to nie wiem jak jest oświetlane - jeśli światłem błyskowym, to lepszy będzie S9600 (możliwość synchronizacji błysku lamp studyjnych ze stopki).
Co do zdjęcia nr 2, to jest robione na b. szerokim kącie (ogniskowa 10 mm, ekw. dla pełnej klatki 16 mm), tutaj zarówno Fuji jak i lustro z kitem polegną (najszerszy kąt to ekw. 28 mm). Obiektyw szerokokątny do dowolnej lustrzanki to wydatek od 1500. Być może uda się to na zestawie Fuji + konwerter szerokokątny, ale tu będzie dystorsja i pogorszenie ostrości.
Co do 3 - myślę, że uzyskasz takie foty spokojnie przy użyciu S6500.
Pozdr.
Moze sie podepne pod temat bo za jakis czas chcialbym zainwestowac w s6500. Mam pytanie mam wade wzroku, i czy jest mozliwosc ustawienia dioptrii tak zebym przez wizjez bez okularow widzail ostro? Gdzies slyszalem ze jest taka mozliwosc.
W 6500 jest regulacja dioptrii przy wizjerze, ale nie wiem jaką wadę wzroku może skorygować, zapewne niewielką.
Ja noszę okulary, ale nie zdejmuję ich do fotografowania bo nie przeszkadzają mi w zupełności. Czemu chcesz zdejmować okulary?
W 6500 jest regulacja dioptrii przy wizjerze, ale nie wiem jaką wadę wzroku może skorygować, zapewne niewielką.
Ja noszę okulary, ale nie zdejmuję ich do fotografowania bo nie przeszkadzają mi w zupełności. Czemu chcesz zdejmować okulary?
-3 to prawdopodobnie maksimum. Bo tyle mam i miałem pokrętło do końca w jedną stronę jak testowałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum