Aparaty cyfrowe instrukcje obsługi kamery cyfrowe forum fotograficzne
 Aparaty cyfrowe  Galeria    Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
aparat z naciskiem na dobrą jakość zdjęć makro do 4 tyś.
Autor Wiadomość
zdeniu 

Wysłany: Nie Lis 04, 2007 3:24 pm   aparat z naciskiem na dobrą jakość zdjęć makro do 4 tyś.

witam
jestem nowy i zapewnę za chwilkę obłapię jakieś joby :mrgreen:
jak w temacie
co polecicie do robienia w szczególności zdjęć makro dobrej jak nie nawet bardzo dobrej jakości do około 3000zł może z małych hakiem :cool:
Ostatnio zmieniony przez zdeniu Pon Lis 05, 2007 12:05 am, w całości zmieniany 1 raz  

epicure 
Moderator

Wysłany: Nie Lis 04, 2007 8:16 pm   

polecam przeczytac to: http://www.forum.fotoexpert.pl/topics3/10864.htm. jesli nadal chcesz wydac 3000 zl i odpowiada ci to, co wyczytales, to mozemy pomyslec o jakiejs lustrzance. jesli chcesz cos prostszego za polowe ceny, to wez jakas hybryde i dokup makrokonwerter.

zdeniu 

Wysłany: Pon Lis 05, 2007 12:04 am   

dziękuję za podpowiedź
z tekstem który podałeś zapoznałem się już wcześniej i nie ukrywam że byłbym chyba zainteresowany tą tzw. lustrzanką czy też cyfrową lustrzanką (wybaczcie nieznajomość nazewnictwa ale jestem laikiem który chce czegoś sie nauczyć)
co do kwoty to jestem świadomy że cos konkretnego to są kwoty pięciocyfrowe, na to napewno mnie nie stać ale kwotę którą podałem to i owszem, mógłbym nawet powiększyć ją do 4 tyś.

mile będą widziane propozycje z ewentualnym tłumaczeniem jak chłop krowie na rowie

zdeniu 

Wysłany: Wto Lis 06, 2007 11:29 am   

hmm, przypomnę się
będę naprawdę wdzięczny za porady

greenshadow 
Uzależniony!
enter harvester

Wysłany: Wto Lis 06, 2007 8:31 pm   

Jakie ogniskowe obiektywów Ciebie interesują?

zdeniu 

Wysłany: Sro Lis 07, 2007 12:54 am   

dziękuję za zainteresowanie moim wątkiem
pytasz jakie ogniskowe mnie interesują
nie ukrywam że jestem laikiem w tym temacie i dlatego poszukuję porad a właściwie propozycji czegoś od czego bym zaczął swoja przygodę
oczywiście nie wiem że to nie wiele kasy ale tez nie chciałbym jakiejś zabawki

greenshadow 
Uzależniony!
enter harvester

Wysłany: Sro Lis 07, 2007 1:13 am   

polecam jeszcze na rok czy 2 wrócić do jakiejś dobrej hybrydy typu Finepix plus Raynox
ma dość duży zakres ogniskowych
jak już będziesz wiedział na których ogniskowych pracujesz i czego brakuje w porównaniu do hybrydy daj znać, na konkretne pytania dostaniesz konkretne odpowiedzi.

a jak masz 100 zł do wydania kup Zenita z Heliosem 2,0/58mm za 50zł kup 2 rolki negatywu za 2x10zł, wypstrykaj 72 klatki wywołaj negatyw z fotoindexem i skanowaniem negatywu powinno wyjść koło 100zł całość
- jak wyjdzie 50nad 50 klatek poprawnie naświetlonych i z takim zamiarem jaki chciałeś uzyskać w momencie robienia fotografii to zastanów się nad zakupem lustrzanki.
- jak wyjdzie mniej to popracuje jeszcze kompaktem i poczytaj potem zrób wiele dobrych zamierzonych cyfrowych kadrów i weź zenita znów do ręki i taki sam test.

bo szkoda wyrzucać 4000 tysie na coś czego nigdy nie wykorzystasz chyb że chcesz strasznie się tej kasy pozbyć to wyślij na jakis domek dziecka

:mrgreen:

zdeniu 

Wysłany: Sro Lis 07, 2007 11:07 am   

dziękuję za odpowiedź podszytą szyderą, no ale cóż świadczy to tylko o Tobie
lepiej wogóle nie odpowiadaj jeżeli zamierzasz tylko szydzić
jednak się pomyliłem co do życzliwości ludzi

LukD 
Idzie jak burza
z piskiem opon

Wysłany: Sro Lis 07, 2007 11:33 am   

Spróbujmy z innej strony.
1. Co właściwie chcesz fotografować?
2. Jaka skala odwzorowania Cię interesuje (czyli czy to, co rozumiesz pod pojęciem "makro" to ma być łyżeczka, kolczyk czy też lewe jądro komara)?
3. Jak chcesz oświetlać fotografowane obiekty?
4. Inne istotne wymagania / ograniczenia?
Pozdr.

Pentax K100D + kit 18-55 + Pancolar 1.8/50 + Tamron 70-300 + Starblitz 3800 DFS + inne graty

Świecisz światła mijania całą dobę? Dowiedz się, kto naprawdę na tym zyskuje.

greenshadow 
Uzależniony!
enter harvester

Wysłany: Sro Lis 07, 2007 1:04 pm   

Cytat:
Jakie ogniskowe obiektywów Ciebie interesują?

zdeniu napisał/a:
[...] nie ukrywam że jestem laikiem w tym temacie i dlatego poszukuję porad a właściwie propozycji czegoś od czego bym zaczął swoja przygodę[...]

nie odpowiedziałeś na moje pytanie więc skoro jesteś laikiem to skierowanie na tory:
Cytat:
polecam jeszcze na rok czy 2 wrócić do jakiejś dobrej hybrydy typu Finepix plus Raynox
ma dość duży zakres ogniskowych
jak już będziesz wiedział na których ogniskowych pracujesz i czego brakuje w porównaniu do hybrydy daj znać, na konkretne pytania dostaniesz konkretne odpowiedzi.

było odpowiednim IMHO kierunkiem rozważań
a nie jak uważasz
zdeniu napisał/a:
dziękuję za odpowiedź podszytą szyderą, no ale cóż świadczy to tylko o Tobie
lepiej wogóle nie odpowiadaj jeżeli zamierzasz tylko szydzić
jednak się pomyliłem co do życzliwości ludzi

ale skoro wnioskujesz JW to uważam że taką osobą jesteś

wracając do tematu - czekam na odpowiedź również na pytania zadane przez LukD,

zdeniu 

Wysłany: Sro Lis 07, 2007 3:23 pm   

LukD napisał/a:
Spróbujmy z innej strony.
1. Co właściwie chcesz fotografować?
2. Jaka skala odwzorowania Cię interesuje (czyli czy to, co rozumiesz pod pojęciem "makro" to ma być łyżeczka, kolczyk czy też lewe jądro komara)?
3. Jak chcesz oświetlać fotografowane obiekty?
4. Inne istotne wymagania / ograniczenia?
Pozdr.

przede wszystkim modele, makiety w skali 1:87
co do oświetlenia to różnie gdyż zawsze będzie to w pomieszczeniach tal więc rodzaję oświetleń mogą być różne o raczej niezbyt dobre
co do innych wymagań hmm, możliwość fotografowania różnych (nie tylko tych małych) obiektów, choć jestem świadom iż rzeczy uniwersalne są do du.y tak więc to nie jest raczej ważny wymóg

LukD 
Idzie jak burza
z piskiem opon

Wysłany: Sro Lis 07, 2007 3:33 pm   

Jeśli to są takie makiety jak myślę (czyli makiety budynków o rozmiarze kilkunastu/dziesięciu cm), to dowolna lustrzanka z dobrym kitem (lub podwójnym kitem) + jakiś prosty zestaw oświetlenia błyskowego powinny wystarczyć.
Jeśli użycie dodatkowego oświetlenia nie wchodzi w grę, to sprawa się komplikuje - potrzebny będzie jasny obiektyw i/lub statyw.
Pozdr.

Pentax K100D + kit 18-55 + Pancolar 1.8/50 + Tamron 70-300 + Starblitz 3800 DFS + inne graty

Świecisz światła mijania całą dobę? Dowiedz się, kto naprawdę na tym zyskuje.

Magnes 
Idzie jak burza

Wysłany: Sro Lis 07, 2007 4:29 pm   

Nie lepiej statyw po prostu? Przy nieruchomych rzeczach powinien się sprawdzić świetnie. Chyba że to ma być robione szybko, w biegu - te zdjęcia.

epicure 
Moderator

Wysłany: Sro Lis 07, 2007 4:58 pm   

pierscieniowa lampa blyskowa mocowana na obiektywie przydalaby sie do zdjec detali makiet. bez lampy w naturalnym oswietleniu moze byc trudno pokazac detale makiet w cieniach. prostym sposobem na to, jesli nie chcesz nosic ze soba sprzetu, jest uzycie blendy. tak jak juz to zostalo wspomniane, podstawa tego typu fotografii jest swiatlo (ale nie jakiekolwie, byle swiatlo...) i nalezy po prostu o nie zadbac.

zdeniu 

Wysłany: Sro Lis 07, 2007 4:58 pm   

LukD napisał/a:
Jeśli to są takie makiety jak myślę (czyli makiety budynków o rozmiarze kilkunastu/dziesięciu cm), to dowolna lustrzanka z dobrym kitem (lub podwójnym kitem) + jakiś prosty zestaw oświetlenia błyskowego powinny wystarczyć.
Jeśli użycie dodatkowego oświetlenia nie wchodzi w grę, to sprawa się komplikuje - potrzebny będzie jasny obiektyw i/lub statyw.
Pozdr.

owszem makiety budynków również choć szczególnie tabor PKP
dla przykładu kilka fotek

statyw raczej obowiązkowo (z rączki raczej byłoby mi trudno) :cool:

jeżeli mógłbyś coś zaproponować (dowolna lustrzanka, kit lub podwójny kit) byłbym wdzięczny
automatycznie nakreśliłoby mi to koszty które obawiam się że będą większe niż mam przeznaczone ale będę wiedział na czym stoję a może leżę :mrgreen:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi