Prosze o opinie na temat tego aparatu, chcę kupic pierwszą lustrzanke, do tej pory uzywalem samsunga S600 ale ubogosc jego funkcji zmusza mnie do zmiany aparatu aby moc sie rozwijac. Szukam czegos naprawde taniego bo moje srodki sa mocno ograniczone.
Wiek: 33 Dołączył: 26 Wrz 2005 Posty: 652 Skąd: z Nowej Huty
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 8:22 am
Nie znam go osobiście, ale to poprzednik K100D, tak więc pokrótce odnośnie elementów wspólnych:
- Całkiem przyzwoity wizjer
- Niezły obiektyw kitowy
- Cyfrowy podgląd pomaga nieco, jak robisz zdjęcia np. znad głowy
- Świetna kompatybilność ze starymi manualnymi obiektywami na bagnet KA, niezła kompatybilność z obiektywami na bagnet K i gwint M42.
- Zasilanie na baterie AA (dla mnie to plus - jedna ładowarka baterii do aparatu i błyskotki)
- Nie działa pomiar światła z lampami błyskowymi TTL
- Migawka dość głośna, ale do wytrzymania
Co do różnic, o których wiem:
- Brak wyświetlania w wizjerze aktywnego punktu AF,
- AF ponoć wolniejszy i 5-punktowy
- Brak stabilizacji, ale dzięki temu ok. 80 g lżejszy
Pozdr.
[edit] Zapomniałem oczywiście o całkiem przyzwoitej matrycy, ISO aż do 800 praktycznie bez szumów.
Dziekuje za tak wyczerpującą odpowiedź. Cena jest bardzo korzystna, wiec spodziewalem sie ze bedzie to plastikowa nic nie warta zabawka, jednak dla mnie poczatkującego fotografa amatora moze byc dobrym rozwiazaniem
Wiek: 33 Dołączył: 26 Wrz 2005 Posty: 652 Skąd: z Nowej Huty
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 12:15 pm
Tak, jeśli na start masz ograniczony budżet to jest to dobre rozwiązanie. Aparaty te nie są już od jakiegoś czasu produkowane, więc resztki magazynowe można dostać w korzystnych cenach.
Jeszcze lepszym wyborem byłby *istDS2 lub Samsung GX-1S (wizjer ponoć najlepszy w tej klasie lustrzanek, AF 11-punktowy, podświetlanie aktywnego punktu AF w wizjerze, obsługa lamp TTL), ale zdobycie nowego jest bardzo trudne.
Pozdr.
[edit] A propos "cyfrowego podglądu" - dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że nazwa może być nieco myląca i sugerować, że można kadrować na LCD jak w hybrydach. Tak niestety nie jest - cyfrowy podgląd po prostu wykonuje zdjęcie próbne i pokazuje na LCD nie zapisując na karcie.
Ja radze poszukać nawet używanego ista DS(niekoniecznie DS2 bo będzie droższy a różnią się tylko wielkością wyświetlacza lcd mimo takiej samej ich rozdzielczości))
ds ma jaśniejszy wizjer jest szybszy i posiada system pomiaru błysku TTL. no i to chyba koniec różnic.
Ale jeśli masz w tej samej cenie DS i DL to radze kupić DS
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum