I o co chodzi? Drugie zdjęcie, z f20, to kaszka. Wystarczy popatrzeć na bloki i drzewa przed nimi. Że drzewa NR zjadło to widać nawet po pomniejszeniu. Jest też trochę niedoświetlone, mogłoby wyglądać lepiej, gdyby była jaśniejsza ekspozycja.
Kompakty? Chyba żartujecie... szybkostrzelność, jasność szkieł, szeroki kąt, głębia ostrości, szybkość autofocusa.
Jak to wszystko poprawią to przyznam, że kompakty są rulez. Chociaż do takiego street photo mały względnie szybki kompakt jest często lepszy niż lustro.
Napisałem względnie ;P I nie chodziło mi o szybkostrzelność tylko o czas zrobienia zdjęcia od naciśnięcia spustu ;P
Na rynku da radę znaleźć parę fajnych kompaktów z możliwością zapisów RAWów, mało szumiącym ISO (no nie jak lustrzanki, ale jak na kompakt...), obiektywem od 24-35mm i jasnością nawet od 2.8 (jeśli teraz nawet nie mniej). A to, że zawsze możesz schować go do kieszeni i nie przyciągasz uwagi całego tłumu podczas robienia zdjęcia często jest na wagę złota w streecie.
Na rynku da radę znaleźć parę fajnych kompaktów z możliwością zapisów RAWów, mało szumiącym ISO (no nie jak lustrzanki, ale jak na kompakt...), obiektywem od 24-35mm i jasnością nawet od 2.8 (jeśli teraz nawet nie mniej).
Tak z pamięci dwa:
- Canon G9 ogniskowa 35-210mm, światło 2.8-4.8, stabilizacja
- Sigma DP1 - 3 klatki na sekundę, coprawda światło 4.0, ale ogniskowa 28mm i ponoć mało szumiąca matryca. Super aparat do streeta.
Jeszcze parę by znalazł, ale są one dosyć drogie (ceny zaczynają się od dobrego tysiąca i idą mocno w górę) więc choć bardzo mi się podobają osobiście wolałbym za te pieniądze dokupić jakieś szkło do mojego lustra.
Panasonic LX3. Obiektyw 24-60 mm ekw. f/2,0-2,8 (!), matryca 1/1,63" 10 mpx, raw, sanki, ekran 3" 460 kpx. Jeśli czegoś nie schrzanią, to będzie bezkonkurencyjny w kategorii kompaktów. No chyba, że Micro 4/3 faktycznie okaże się tym, czym ma być i jeszcze nie będzie drogie.
_________________ | www.epicure.pl | searching low for a higher truth |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum