Wysłany: Sro Paź 21, 2009 12:50 pm Co wybrać Sony A380 czy Canon 500D
Witam!!!
Chciałbym prosić was o pomoc i podzielenie się wiedzą w wyborze aparatu. W związku iż jest to mój pierwszy aparat tego typu za bardzo się na tym nie znam. Może ktoś kto już testował te aparaty lub zna się na tym sprzęcie troszeczkę mi pomoże.
Jest to mój pierwszy zakup i niechciał bym potem tego żałować.
Prosze o konkretne wypowiedzi, a nie gdybania. Z góry dziękuję
A po za tym, każdy z nas ma inne wymagania, niektórzy przekładają koszty nad jakość, a inni odwrotnie. Musisz podać szczegółowo, co chcesz robić. Pamiętaj że do portretu, lepsze są jak najjaśniejsze stałki, krajobraz to już, są różne szkoły ( jedni wolą jak najszerzej, a drudzy z tele nawet powyżej 400mm.)
Musisz wiele czytać na temat fotografii, i tym bardziej się nie spieszyć z kupnem aparatu, tym bardziej lustra. Ponieważ można Bardzo łatwo się zrazić. Sam pamiętam jak, po przejściu z Hybrydy, miałem nie smak, bo zdjęcia były słabsze niż Hybrydy (Ultrazoom).
Kupić to nie sztuka, ale żeby potem nie żałować.
JA na Twoim miejscu zajrzał na strone np. fotopolis, a tam są testy, Jak nie będziesz czegoś rozumiał, to najpierw poszukaj w google, a jak nie znajdziesz, zapytaj na forum.
Wolbek napisał/a:
Prosze o konkretne wypowiedzi, a nie gdybania.
a Teraz przepraszam że gdybałem Ale jeżeli sam się czegoś nie dowiesz czytając i szukając, to każdy sprzedawca wykorzysta Twoją niewiedze i sprzeda to co zalega na półce sklepowej i nitk nie kupuję, a Ty to kupisz.
No więc tak zamierzam nim robić na początek portrety i zdjęcia dzieciom. Potem z biegiem czasu dokupie jakiś obiektyw do krajobrazów.
Narazie mam na to przeznaczone jakieś 2000-2500 zł
Na tą chwilę mam Sony PowerShot H2 no to myśle że różnica będzie wielka.
Myślałem Też nad Sony A500 czy to nie za dużo na początek ???
Na tą chwilę mam Sony PowerShot H2 no to myśle że różnica będzie wielka.
Jak jesteś wielce utalentowany, to się nie rozczarujesz.
Ale nie wiem czy wiesz, że kompakty i hybrydy, zawsze zdjęcia są cukierkowe, nawet w RAWach, te same ujęcie w tym samym czasie, będzie zupełnie inne.
A jeżeli kupisz lustro (to tylko gdybanie ), a będziesz używał Program auto i tematyczne, to od razu moja rada jest jedna, NIE SPIESZ SIĘ zakupem lustra.
Wolbek napisał/a:
Narazie mam na to przeznaczone jakieś 2000-2500 zł
Owszem za takie pieniądze kupisz Body,a co zresztą?
Jeszcze raz NIE SPIESZ SIĘ zakupem lustra, poczekaj, dozbieraj kasy i jeszcze raz się zastanów, czy teraz chcesz kupić sobie Nową zabawkę?
Pisząc to, nie ma we mnie żadnej złości, ani docinania. Ta kwota 2000-2500zł nie jest mała, A kupowanie na szybkiego też jest złym rozwiązaniem. Ja jak i inni, którzy czerpią z robienia zdjęć radość i siłę, przed zakupem dużo było zastanawiania się, szukania rożnych testów, rozmowy ze znajomymi, a potem dopiero zakup, nawet od 6miesięcy do roku trwało takie rozeznanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum