Aparaty cyfrowe instrukcje obsługi kamery cyfrowe forum fotograficzne
 Aparaty cyfrowe  Galeria    Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki program na początek?
Autor Wiadomość
m3lon

Wysłany: Sob Sie 04, 2007 6:10 pm   Jaki program na początek?

Witam. Właśnie zamówiłem z netu Canona G7. Jaki program do obróbki zdjęć polecacie na początek? Adobe Photoshop, Paint Shop, czy może coś innego? Chodzi mi taką obróbkę "pseudo artystyczną" postarzanie zdjęć, nakładanie filtrów (podoba mi się taki, który przy czarnobiałym zdjęciu pokazuje bardzo intensywnie tylko jeden kolor np. czerwony), usuwanie efektu czerwonych oczu itp.

GS 
Początkujący

Wysłany: Sob Sie 04, 2007 11:10 pm   

powiem tak...

tak kompie mam zainstalowane programy Photo Filtre Studio, PS2, Corel Photo Paint ...

Cytat:
podoba mi się taki, który przy czarnobiałym zdjęciu pokazuje bardzo intensywnie tylko jeden kolor np. czerwony), usuwanie efektu czerwonych oczu itp.

łatwy sposób to picassa a jak chcesz sie pobawić to ps2 i zabawa z saturacją i chanel mixer ...:)

BONO33 

Wysłany: Sob Paź 13, 2007 7:46 pm   

Witam i z racji, że jest to mój pierwszy post to na początek chciałbym się przywitać z wszystkimi użytkownikami.

Ja mam zainstalowany PAINT.NET całkiem przyjazny.

PS2 To jest pełna nazwa programu ? Nigdzie nie mogę go znaleźć

Znacie jeszcze jakiś ciekawe programy do obróbki zdjęć ale trochę bardziej zaawansowane niż PAINT.NET czy Picassa. Dopiero zaczynam przygodę ze zdjęciami i aparatem i chciałbym iść krok wyżej.

Pozdrowienia

lopcio 
Rozkręca się
niecierpliwy amator

Wysłany: Nie Paź 14, 2007 11:28 am   

IrfanView + Picasa + PS/Corel/Gimp.

Moje zdjęcia:
http://forum.fotoexpert.pl/topics27/11622.htm
http://forum.fotoexpert.pl/topics28/12597.htm

BONO33 

Wysłany: Nie Paź 14, 2007 12:09 pm   

lopcio napisał/a:

Powiem szczerze Corel mnie trochę przeraził i jeszcze nie ma jak narazie spolszczenia. Jestem naprawdę początkujący i jeszcze raczkuje w tym temacie, ale z pozostałych programów jak najbardziej skorzystam.

Pozdrowienia

Przemekkk 

Wysłany: Pią Sie 08, 2008 10:14 am   

Witam,

Ja osobiście korzystam z Picasa i jestem bardzo zadowolony. Program ten w zupełności wystarcza do domowego obrabiania zdjęć, jest prosty w obsłudze i zawiera wiele ciekawych funkcji (usuwanie efekt czerwonych oczu, możliwość dodawania ciekawych efektów do fotografii itp). Szczerze polecam wszystkim.
Pozdrawiam :)

Magnes 
Idzie jak burza

Wysłany: Pią Sie 08, 2008 10:17 am   Re: Jaki program na początek?

m3lon napisał/a:
Witam. Właśnie zamówiłem z netu Canona G7. Jaki program do obróbki zdjęć polecacie na początek? Adobe Photoshop, Paint Shop, czy może coś innego? Chodzi mi taką obróbkę "pseudo artystyczną" postarzanie zdjęć, nakładanie filtrów (podoba mi się taki, który przy czarnobiałym zdjęciu pokazuje bardzo intensywnie tylko jeden kolor np. czerwony), usuwanie efektu czerwonych oczu itp.

Ja robię to tak:
1. Picasa służy mi to katalogowania, przeglądania, przycinania i drobnych poprawek na zdjęciach.
2. Jak chcę coś ze zdjęciem zrobić (wywołać, wrzucić na stronę), a coś w wersji Picasowej mi nie gra jeszcze, to wrzucam zdjęcie do GIMPa i tam robię to samo co robiłem w Picasie + jakieś dodatkowe zabawy typu wyostrzanie (Picasa ma zbyt mocne).

Polecam darmowe programy, bo ich używanie nie wiąże się z kupowaniem co jakiś czas nowej wersji (a przy okazji zmianą sprzętu itp.). Z innych graficznych mogę to dobre są Krita (chyba tylko pod Linuksem jest) i (chyba) Paint.NET (MonoPaint na linuksa).

Przemekkk 

Wysłany: Pią Sie 08, 2008 10:23 am   

BONO33 napisał/a:
lopcio napisał/a:

Powiem szczerze Corel mnie trochę przeraził i jeszcze nie ma jak narazie spolszczenia. Jestem naprawdę początkujący i jeszcze raczkuje w tym temacie, ale z pozostałych programów jak najbardziej skorzystam.

Pozdrowienia

A co myślicie o Corelu?? Ja także miałem z nim problem, zraziłem się do niego i od tamtego czasu już nawet do niego nie zaglądam. A u Was jak było z tym programem? Może jednak warto do niego zajrzeć?

de_tomaso 

Wysłany: Pią Sie 08, 2008 8:01 pm   

Ja używam XnView jako przeglądarki, choć program ma wiele innych funkcji do prostej obróbki zdjęć. Natomiast do poważniejszej edycji zdjęć stosuję Gimpa. Oba programy są darmowe (co ma znaczenie patrząc na ceny Corela czy PS) i uważam, że dobre dla początkującego użytkownika lub kogoś kto "bawi się" amatorsko fotografią.

Odpowiedz do tematu