Wysłany: Sob Sie 04, 2007 6:10 pm Jaki program na początek?
Witam. Właśnie zamówiłem z netu Canona G7. Jaki program do obróbki zdjęć polecacie na początek? Adobe Photoshop, Paint Shop, czy może coś innego? Chodzi mi taką obróbkę "pseudo artystyczną" postarzanie zdjęć, nakładanie filtrów (podoba mi się taki, który przy czarnobiałym zdjęciu pokazuje bardzo intensywnie tylko jeden kolor np. czerwony), usuwanie efektu czerwonych oczu itp.
Witam i z racji, że jest to mój pierwszy post to na początek chciałbym się przywitać z wszystkimi użytkownikami.
Ja mam zainstalowany PAINT.NET całkiem przyjazny.
PS2 To jest pełna nazwa programu ? Nigdzie nie mogę go znaleźć
Znacie jeszcze jakiś ciekawe programy do obróbki zdjęć ale trochę bardziej zaawansowane niż PAINT.NET czy Picassa. Dopiero zaczynam przygodę ze zdjęciami i aparatem i chciałbym iść krok wyżej.
Powiem szczerze Corel mnie trochę przeraził i jeszcze nie ma jak narazie spolszczenia. Jestem naprawdę początkujący i jeszcze raczkuje w tym temacie, ale z pozostałych programów jak najbardziej skorzystam.
Ja osobiście korzystam z Picasa i jestem bardzo zadowolony. Program ten w zupełności wystarcza do domowego obrabiania zdjęć, jest prosty w obsłudze i zawiera wiele ciekawych funkcji (usuwanie efekt czerwonych oczu, możliwość dodawania ciekawych efektów do fotografii itp). Szczerze polecam wszystkim.
Pozdrawiam
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 10:17 am Re: Jaki program na początek?
m3lon napisał/a:
Witam. Właśnie zamówiłem z netu Canona G7. Jaki program do obróbki zdjęć polecacie na początek? Adobe Photoshop, Paint Shop, czy może coś innego? Chodzi mi taką obróbkę "pseudo artystyczną" postarzanie zdjęć, nakładanie filtrów (podoba mi się taki, który przy czarnobiałym zdjęciu pokazuje bardzo intensywnie tylko jeden kolor np. czerwony), usuwanie efektu czerwonych oczu itp.
Ja robię to tak:
1. Picasa służy mi to katalogowania, przeglądania, przycinania i drobnych poprawek na zdjęciach.
2. Jak chcę coś ze zdjęciem zrobić (wywołać, wrzucić na stronę), a coś w wersji Picasowej mi nie gra jeszcze, to wrzucam zdjęcie do GIMPa i tam robię to samo co robiłem w Picasie + jakieś dodatkowe zabawy typu wyostrzanie (Picasa ma zbyt mocne).
Polecam darmowe programy, bo ich używanie nie wiąże się z kupowaniem co jakiś czas nowej wersji (a przy okazji zmianą sprzętu itp.). Z innych graficznych mogę to dobre są Krita (chyba tylko pod Linuksem jest) i (chyba) Paint.NET (MonoPaint na linuksa).
Powiem szczerze Corel mnie trochę przeraził i jeszcze nie ma jak narazie spolszczenia. Jestem naprawdę początkujący i jeszcze raczkuje w tym temacie, ale z pozostałych programów jak najbardziej skorzystam.
Pozdrowienia
A co myślicie o Corelu?? Ja także miałem z nim problem, zraziłem się do niego i od tamtego czasu już nawet do niego nie zaglądam. A u Was jak było z tym programem? Może jednak warto do niego zajrzeć?
de_tomaso
Wiek: 29 Dołączył: 01 Wrz 2007 Posty: 9 Skąd: powiedzmy że z Łodzi
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 8:01 pm
Ja używam XnView jako przeglądarki, choć program ma wiele innych funkcji do prostej obróbki zdjęć. Natomiast do poważniejszej edycji zdjęć stosuję Gimpa. Oba programy są darmowe (co ma znaczenie patrząc na ceny Corela czy PS) i uważam, że dobre dla początkującego użytkownika lub kogoś kto "bawi się" amatorsko fotografią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum