Wysłany: Pon Gru 17, 2007 10:40 am LG Flatron L1718S, obróbka
Witam. Przesiadłem się z CRT na LCD i mam problem z obróbką fotek (np. kontrast, kolory). To nie to samo co na CRT. Czy można jakoś ustawić (skalibrować ) LCD, żeby było łatwiej? Mój monitor to LG Flatron L1718S. Zgóry dzięki za odpowiedź ...
LCD na matrycy TN do zdjęć się nie nadaje i żadna kalibracja nie pomoże.
Masz dwa wyjścia:
- wrócić do CRT (tania opcja),
- kupić jakiś porządny LCD (znaczenie "porządny" zależy jak dobrego tak naprawdę potrzebujesz, mnie tani na matrycy PVA wystarcza) - polecam wtedy forum mva.pl, są tam wątki odnośnie monitorów do grafiki.
Sam używam Iiyamy Vision Master Pro 513 22" i naprawdę polecam. Pracuje się wygodnie, skalibrowałem sobie z moim labem i oddanie koloró na odbitkach mam idealne. Jeszcze raz polecam
Sam, już nie wiem, może spróbuję na tym co mam, czyli LG LCD 17" Flatron L1718S, na innej stronie napisali mi, że to kwestia przyzwyczajenia, muszę poprostu trochę popracować nad zdjęciami na tym sprzęcie, potem będzie już ok ... zobaczymy. Dzięki za podpowiedzi
Sam używam Iiyamy Vision Master Pro 513 22" i naprawdę polecam. Pracuje się wygodnie, skalibrowałem sobie z moim labem i oddanie koloró na odbitkach mam idealne. Jeszcze raz polecam
No ja mam iiyamę Vision Master Pro 411 - wersja 17-calowa.
_________________ | www.epicure.pl | searching low for a higher truth |
...kalibruje sie pod karte graficzna... a kolory sa tak naprawde maja wartosci bezwzgledne... tylko rozne drukarki roznie je interpretuja... Tak wiec jesli juz mamy dobrze skalibrowany (bezwzglednie monitor), to zeby w photoshopie bylo to samo co pozniej na wydruku wystarczy od labu wziac profil ICC ich drukarki i probkowac (proof colors)....
bo przeciez wystarczy ze zmienisz drukarke czy nawet rodzaj materialu na ktorym drukujesz (blyszczacy lub matowy) i kolorki sie rozjezdzaja... i od poczatku musisz kalibrowac caly monitor...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum